10 curiositats que desconeixes de Pac-Man

Toru Iwatani, el creador de 'Pac-Man', a Barcelona Games World 2017. (Albert Garcia)

Un dels jocs més emblemàtics del segle passat compleix 40 anys de partides, anècdotes i records per més d’una generació 

Pac-Man és un dels videojocs més icònics, exitosos i populars del segle XX. Durant dècades, tot tipus de jugadors han gaudit de devorar puntets, els Pac-Dots, amb una pilota groga amb boca, Pac-Man, mentre escapaven dels seus enemics, els fantasmes. 

Pac-Man compleix 40 anys. Al llarg del temps la seva popularitat no ha deixat de créixer, per la qual cosa s’han anat desvetllant algunes de les curiositats lligades al joc. 

 

Pac-Man fou desenvolupat en 18 mesos per un jove sense experiència 

Toru Iwatani va començar a treballar en Namco l’any 1977, una empresa de desenvolupament de jocs. Als seus 22 anys, sense experiència, va liderar l’equip que va desenvolupar el joc en un any i mig.

El 22 de maig de 1980, va sortir al públic al Japó en sales de jocs, molt popular a la dècada dels 80. Poc després, es va expandir per tot el món

 

El creador es va inspirar en una pizza per crear al personatge  

El creador del famós joc ha contat que la inspiració per crear el personatge principal se li va ocórrer quan estava menjant un tros de pizza i va veure la forma que quedava al plat, segons va explicar ell mateix a una entrevista amb el mitjà nord-americà Time

Aquesta imatge li va servir per transformar el caràcter quadrat japonès de la paraula Kuchi, que significa “boca”. 

 

El nom original era Puckman

El primer nom del joc va ser Puckman. En japonès, “paku” significa mastegar. 

Això no obstant, quan es va llençar el joc als Estats Units se li va canviar el nom per evitar que la gent canviés la “p” per la “f” per convertir-lo en una paraulota en anglès.

 

Pac-Man fou creat per atreure el públic femení 

Als anys 70, la majoria dels videojocs estaven pensats pel públic masculí. Eren jocs violents, de guerra i alienígenes

Per això, Iwatani va aprofitar l’oportunitat per crear un joc “còmic” pel gran públic al qual se l’estava oblidant. D’aquesta manera va néixer el gènere de la persecució que va enganxar a tantes persones, homes, dones i fins i tot nens. 

 

Existeix el joc perfecte a Pac-Man 

Tot i que és impossible guanyar en Pac-Man, sí que es pot arribar al joc perfecte. Aquest consisteix a aconseguir la màxima puntuació possible en els primers 255 nivells sense cap error. 

El jugador ha de menjar-se tot els punts, la fruita i els fantasmes. La suma màxima de punts arriba fins a 3.333.360. 

 

Pac-Man és un joc sense final 

És impossible acabar el joc de Pac-Man. Amb cada pantalla que el jugador superar, la dificultat augmenta.

Però arriba un moment en què un error intern en el nivell 256 mostra una pantalla dividida, impossible de superar. A la part inferior de la pantalla apareixen 256 fruites, en lloc de les 7 habituals, que impedeixen veure el joc i per tant continuar jugant de forma indefinida. 

 

Cada fantasma persegueix a Pac-Man a la seva manera 

Al principi de cada partida, quatre fantasmes es presenten com enemics de Pac-Man. Cada un amb un color diferent, una personalitat distinta i un comportament també diferent

El vermell es diu Shadow, conegut com a Blinky, i persegueix al protagonista per tots el laberint. El rosa, Speedy o Pinky, s’encarrega d’estendre trampes movent-se en la direcció oposada per xocar-s’hi. El blau, Bashful o Inky, persegueix a Pac-Man únicament quan Blinky és a prop. El taronja, el fantasma Pokey, anomenat Clyde, es mou a l’atzar pel laberint.

 

Pac-Man ha batut diferents rècords 

Pac-Man és la màquina recreativa a monedes més exitosa del món, segons el llibre Guinness dels Rècords. Entre 1981 i 1987 es van instal·lar gairebé 300 mil màquines arreu del món amb les quals s’han jugat al voltant de 10 mil milions de vegades.

No és casualitat que Pac-Man també fos el personatge de videojoc més reconegut, segons l’edició de 2010 del Llibre Guinness dels Rècords.

 

Pac-Man té família 

Gràcies a l’èxit de Pac-Man durant els seus primers anys, el joc va seguir desenvolupant-se. En l’actualitat existeixen més de 70 versions del videojoc, diverses pel·lícules i sèries.

En elles van anar apareixent nous personatges com la seva dona, Ms. Pac-Man, i els seus fills, Jr. Pac-Man i Baby Pac-Man. Tots ells viuen a Pac-Land on també es relacionen amb l’oncle de Pac-Man, Professor Pac-Man; els seus sogres, Pac-Master i Ms. Pac-Master; i la seva mascota, Chomp-Chomp. Els pares, Zac i Sunny, però, van desaparèixer.

 

S’ha celebrat un campionat mundial de Pac-Man

El primer i únic campionat mundial de Pac-Man es va celebrar l’any 2007 a Nova York. El guanyador va ser el mexicà Daniel Borrego.

El creador del joc, Toru Iwatani, va coronar al campió i li va regalar una consola Xbox 360 autografiada i basada en el videojoc Pac-Man, entre altres obsequis.

Junior Report impulsa una xarxa de Revistes Escolars Digitals gestionades per alumnes de secundària. Informa’t sobre el projecte aquí.

COMPARTIR
Article anteriorDisseny gràfic per superar la quarantena
Article següentL’addicció als videojocs entre els adolescents
Periodista i experta SEO. És redactora de Junior Report, periodista freelance i optimitzadora de pàgines i contingut. Ha treballat a l’agència Efe i a Diario de Mallorca.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here