40 anys de Pac-Man, un dels videojocs més influents de la història

El llegendari joc Pac-Man fa 40 anys. (ilbusca / Getty)

El títol japonès es va convertir ràpidament en un èxit mundial i va redefinir el concepte de videojoc

Qui no ha jugat alguna vegada al Pac-Man? El videojoc japonès és un dels clàssics de la història de l’entreteniment. El 22 de maig es compleixen 40 anys del seu llançament oficial, l’any 1980.

Durant les dècades dels anys 70 i 80 els videojocs van començar a convertir-se en un fenomen social al voltant del món. Les màquines de videojocs ‘arcade’ dels salons recreatius atreien multitud de jugadors, que havien de pagar per jugar una partida.

El primer títol que va tenir un èxit massiu Pong, un joc de dues dimensions que simula una partida de tenis entre dos jugadors. El va seguir Space Invaders, un videojoc de 1978. L’objectiu era eliminar a tantes naus d’alienígenes com fos possible.

View this post on Instagram

#PACMAN40

A post shared by Lee Kirton (@workingingames) on

 

Pac-Man, un canvi de narrativa

A causa de l’èxit de Space Invaders i Pong, molts dels videojocs que els van precedir eren de trets o d’esports. Pac-Man va canviar la narrativa dels videojocs i va obrir la porta a experimentar amb noves mecàniques per crear maneres de jugar innovadores. El seu èxit va ser immediat i es van vendre gran quantitat de màquines recreatives del videojoc.

Pac-Man va ser creat pel dissenyador Toru Iwatani, de l’empresa japonesa Namco. El joc consisteix a conduir a Pac-Man, una bola groga que obre i tanca la boca, per un laberint. Suma punts quan menja allò que troba al seu pas: boletes i diferents fruites. Però ha d’esquivar a quatre fantasmes.

En teoria, el joc té 255 nivells, però el jugador pot arribar al 256. No obstant això, a causa de la limitació tecnològica de l’època, aquest nivell presentava molts errors.

 

Pac-Man, avui

El videojoc és ja una llegenda i ha sabut adaptar-se als nous temps. S’han publicat adaptacions per a totes les consoles i formats, i fins i tot es va arribar a crear un personatge femení inspirat en el Pac-Man original, Ms. Pac-Man.

Pac-Man és part indiscutible de la cultura popular i la seva influència s’ha deixat notar en diferents disciplines. Per exemple, el grup musical nord-americà Buckner & Garcia va arribar a llançar un àlbum amb el nom ‘Pac-Man Fever‘ el 1981 en honor seu. Tant el ‘single’ com el disc van ser un èxit de vendes.

Els personatges del videojoc fins i tot han fet aparicions en algunes sèries i pel·lícules. Les més conegudes són En Ralph, el destructor (2012), una pel·lícula d’animació de Disney; i Pixels (2015), un llargmetratge inspirat en el curt francès de 2010 que porta el mateix nom.

Amb motiu del 40 aniversari del llançament d’un dels jocs més influents de la història, l’empresa Bandai Namco ha preparat diverses activitats per retre-li homenatge. També ha encarregat una cançó per celebrar l’efemèride. Ha estat creada pel famós artista de techno japonès Ken Ishii, que ha utilitzat els sons originals del joc. Que comenci la partida!

Junior Report ofereix aquest recurs gratuït durant l’època de confinament. Descarrega el pla de teletreball.

 

COMPARTIR
Article anteriorCom ha evolucionat la narrativa dels videojocs?
Article següentLa Lluna guia el Ramadà
Periodista multimèdia i fotògrafa. És redactora de Junior Report i docent de noves narratives al Col·legi de Periodistes. Ha treballat a Nushu, un mitjà infantil amb plataformes AR i VR, i ha sigut becària de la BBC i de l’agència Europa Press.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here