8M: Un dia per reivindicar els drets de les dones

Imatge d'un acte de la campanya Generació Igualtat de les Nacions Unides. (ONU Mujeres/Pornvit Visitoran)

Les Nacions Unides promouen la igualtat de gènere i els drets de les dones a través dels Objectius de Desenvolupament Sostenible

Per Judith Vives

El 8 de març es commemora el Dia Internacional de la Dona, una jornada per reivindicar els drets i la igualtat d’oportunitats i denunciar les desigualtats que han patit les dones al llarg de la història.

En l’origen d’aquesta commemoració es troben diversos fets com la vaga de les obreres tèxtils d’Estats Units en 1857, o l’incendi de la fàbrica Triangle Shirtwaist Company en què van morir 142 dones, just un any després de realitzar una vaga per reclamar millors condicions laborals.

El Dia de la Dona es va començar a celebrar el 1911 a països com Alemanya, Àustria, Dinamarca i Suïssa, i posteriorment es va anar estenent a altres llocs. Actualment, aquesta jornada està reconeguda per l’Organització de les Nacions Unides (ONU)

Aquest any, l’ONU ha llançat la campanya Generació Igualtat per commemorar el 25è aniversari de la Declaració i Plataforma d’Acció de Beijing, considerat el full de ruta més progressista per a l’empoderament de les dones i les nenes a tot el món.

Basant-se en aquesta campanya, el lema de l’ONU per al Dia Internacional de la Dona és “Sóc de la Generació Igualtat: Pels drets de les dones”.

 

Un any decisiu per a les dones

Segons les Nacions Unides, 2020 és un any decisiu per promoure la igualtat de gènere a tot el món, ja que la comunitat internacional fa balanç dels progressos obtinguts des que es va aprovar la Declaració de Beijing.

A més, aquest any també es marquen diverses fites importants: el 20è aniversari de la Resolució 1325 sobre les Dones, la Pau i la Seguretat; el 10è aniversari de la creació d’ONU Dones i els cinc anys en ruta cap a l’assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

La veritat és que, malgrat alguns progressos, l’avanç cap a la igualtat és molt lent per a la majoria de dones i nenes al món. A dia d’avui, encara hi ha grans obstacles en la legislació i la cultura, i cap país pot dir que hagi assolit la igualtat de gènere.

La bona notícia és que tots nosaltres podem fer alguna cosa per contribuir a aquest objectiu. Des de petits gestos a projectes col·lectius que poden ajudar a avançar fins a aquesta igualtat.

Per contribuir a fer-ho realitat, els Premis Blanquerna Impulsa han escollit l’ODS número 5: Igualtat de gènere per a la nova convocatòria d’aquest concurs, destinat als estudiants de 4t d’ESO, 1r o 2n de Batxillerat o cicles formatius.

Si vols fer la teva contribució a la lluita per la igualtat de gènere mitjançant una campanya informativa, una acció que es pugui desenvolupar en l’àmbit educatiu o un projecte relacionat amb la salut, pots presentar-lo als Premis Blanquerna Impulsa i obtenir grans premis.

Consulta tots els detalls sobre la convocatòria en la pàgina web dels premis.

Informació elaborada en col·laboració amb Blanquerna-URL

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here