25 noviembre 2024
spot_img
25 noviembre 2024

Alcaraz: número 1 del tenis mundial

El tennista murcià guanya l'Obert dels Estats Units i es converteix en el tennista més jove que arriba al cim de la classificació

Quan va acabar la final del US Open, el tennista espanyol Carlos Alcaraz es va deixar caure al terra blau de l’Arthur Ashe, la pista central del torneig. Acabava de guanyar al tennista noruec Casper Ruud i d’aconseguir dues fites importantíssimes en la seva carrera esportiva: guanyar el seu primer Grand Slam i coronar-se com a número u de la classificació mundial.

Per primera vegada en la història de l'Obert dels Estats Units, els dos finalistes eren tennistes joves sense cap títol de Grand Slam. Alcaraz, de 19 anys, i Ruud, de 23, s'enfrontaven per aconseguir el seu primer gran títol i això va quedar reflectit al partit, que va ser tan intens com emocionant.

L'enfrontament va durar tres hores i vint minuts, durant els quals Alcaraz va derrotar Ruud en quatre sets: es va imposar al primer set, va perdre el segon i va recuperar els dos següents (6/4, 2/6, 7/6 (1) i 6/3).

Alcaraz va començar la temporada al número 33 de la classificació de l'Associació de Tennistes Professionals (ATP), i en uns mesos ha aconseguit arribar fins al número 1. És el tennista més jove de la història que arriba al cim de la classificació mundial.

Va començar a despuntar a principis d’aquest any al Masters d’Indian Wells (Estats Units), on va perdre contra Rafael Nadal a les semifinals, en un partit molt ajustat. Tots dos van tornar a trobar-se a l’Open de Madrid, on Alcaraz va aconseguir imposar-se a grans figures del tennis com Rafael Nadal i Novak Djokovic i proclamar-se campió del torneig.

En total, aquest 2022 ha guanyat 51 partits i ha aconseguit 5 títols (més que cap altre jugador): el Torneig de Rio de Janeiro, el Masters de Miami, el Barcelona Open, l’Open de Madrid i, ara, l'Obert dels Estats Units.

La retirada de Serena Williams

L'Obert dels Estats Units també ha portat una altra de les grans notícies del món del tennis enguany: Serena Williams, una de les millors tennistes de tots els temps, va disputar el seu últim partit com a tennista professional.

Darrere seu deixa una carrera esportiva de 27 anys jugant al tennis al màxim nivell. Durant aquest temps ha aconseguit 23 títols de Grand Slam: supera qualsevol jugador masculí i es queda a només un títol de l'australiana Margaret Court, que va guanyar 24 Grand Slams a la dècada del 1960 i 1970.

Serena Williams va néixer a Michigan (Estats Units) l’any 1981 i va començar a entrenar quan era molt petita al costat de la seva germana gran, Venus Williams, amb qui ha disputat nombrosos tornejos de dobles. Totes dues  han guanyat 14 títols de Grand Slam i 3 medalles d'or als Jocs Olímpics.

Va guanyar el seu primer US Open amb tot just 18 anys i des de llavors ha batut tots els rècords. Ha estat número 1 del món durant 319 setmanes al llarg de la seva carrera (186 setmanes de manera consecutiva) i ha aconseguit dues vegades el Golden Slam (guanyar els quatre Grand Slams i una medala d'or en les Olimpíades).

Desigualtat de gènere als premis

El US Open és un dels quatre Grand Slams, els tornejos de tennis més importants del món. També és el torneig de tennis amb el premi econòmic més important: atorga 2,6 milions d'euros al guanyador, tant en la categoria femenina com masculina.

Això vol dir que la tennista polonesa Iga Swiatek, de 21 anys i guanyadora del US Open d'enguany, s'ha endut el mateix premi que Carlos Alcaraz. Ara bé, aquesta paritat als premis no ha existit sempre ni es troba a tots els tornejos avui dia.

L’Open dels Estats Units va ser el primer Grand Slam que va establir el mateix premi per al guanyador i la guanyadora en categoria individual. Va ser al 1973, el mateix any que va tenir lloc l'anomenada Batalla dels Sexes: un partit de tennis entre l'ex tennista Bobby Riggs (tenia 55 anys) i la tennista professional Billie Jean King. Riggs havia fet nombrosos comentaris despectius sobre el rendiment esportiu de les dones tennistes i King va guanyar el partit i es va emportar 100.000 dòlars de premi.

Van haver de passar gairebé 30 anys fins que un altre Grand Slam, l’Open d'Austràlia, anunciés la igualtat de gènere als premis l’any 2001. Els tornejos europeus van trigar una mica més, argumentant que els partits entre jugadors masculins atreien més públic. Finalment, els responsables de Wimbledon (Regne Unit) i Roland Garros (França) també van igualar els premis econòmics

En l'actualitat, els tornejos més importants de l'ATP (els Grand Slam i els Masters 1000) paguen el mateix als seus participants homes i dones. No obstant això, encara existeixen tornejos dins del circuit oficial de l'ATP que ofereixen una remuneració menor a les categories femenines. Al Torneig de Dubai del febrer, el guanyador es va endur poc més de 520.000 dòlars, molt per sobre dels 104.000 de la guanyadora.

L'any passat, la tennista australiana Ashley Barty va ser la millor jugadora del circuit i es va embutxacar 3,9 milions de dòlars en premis. Menys de la meitat que el màxim guanyador: Novak Djokovic, que es va emportar 9,1 milions entre tots els tornejos disputats. Al març d'enguany, Barty va anunciar la seva retirada per esgotament físic i mental.

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:

¿Todavía no estás suscrito a Junior Report?

Suscríbete

Si tú o tu centro educativo estáis suscritos,
introduce el perfil de redes sociales o tu usuario

Últimas noticias

- Contenido patrocinado -