Aplicacions per rastrejar el coronavirus, una solució o un problema per la privacitat?

Una dona parla per telèfon mòbil el dia 16 de març del 2020, durant l'estat d'alarma decretat per la pandèmia causada pel nou coronavirus SARS-CoV-2. (Laia Ros)

La tecnologia pot ajudar-nos a reduir els casos de contagi però genera dubtes sobre l’ús que es farà de les dades personals

Gairebé tothom té un telèfon mòbil. Segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística, el 98% de les llars a Espanya en té un com a mínim. I una bona part són smartphones, dispositius connectats a internet.

Des d’aquests terminals podem parlar amb els nostres amics i familiars i accedir a tota la informació disponible a la xarxa a l’instant. Però aquesta connexió també es pot donar a l’inrevés: a través del senyal dels nostres telèfons, els operadors de telefonia poden saber quin contingut consumim i on som.

En aquest sentit, diversos països han optat per utilitzar aplicacions que permeten rastrejar a les persones portadores de virus amb l’objectiu de detectar els focus de la infecció i aturar la pandèmia de Covid-19.

Un home observa el seu telèfon mòbil en un carrer històric de Ciutat de Mèxic. (Jorge Núñez /EFE)

 

Aplicacions per contenir el virus

Els països asiàtics van ser els primers a posar en marxa aplicacions d’aquest tipus.

A la Xina hi ha una aplicació coneguda com Health Code, que analitza si l’usuari ha estat a prop d’una persona portadora del virus. Si es considera que la persona es troba bé, l’aplicació donarà a l’usuari un codi verd.

Si l’aplicació detecta que va estar a prop d’algú infectat, li assignarà un codi groc i haurà de guardar quarantena una setmana. Finalment, si l’aplicació considera que és possible que el propietari del telèfon estigui infectat, tindrà un codi vermell i haurà d’estar en quarantena dues setmanes per evitar infectar altres persones.

Els ciutadans de diverses regions de la Xina han d’ensenyar el seu “codi” en restaurants o edificis públics als quals vulguin entrar. Si no tenen un codi verd, no poden entrar.

Una cua de persones a Beijing, a la Xina, fan cua perquè els prenguin la temperatura i ensenyin el seu codi de salut abans d’entrar en un edifici d’oficines. (Andy Wong / AP)

D’aquesta manera, la tecnologia permet analitzar l’avanç del virus i saber en quines zones hi ha més afectats i més perill de contagi.

No obstant això, alguns ciutadans han criticat el sistema perquè no entenen quins criteris se segueixen per assignar els codis de colors i consideren que el programa pot ser imprecís.

En altres països s’han llançat aplicacions que utilitzen un qüestionari per veure si la persona presenta símptomes de la Covid-19. No obstant això, els resultats no tenen la fiabilitat d’una prova mèdica.

 

La privacitat, un tema polèmic

Alguns experts en salut pública indiquen que aquestes aplicacions poden ajudar a controlar els brots de virus. No obstant això, experts en privacitat alerten de la necessitat de limitar i protegir les dades recopilades per evitar que algú s’apropiï d’ells i pugui comercialitzar més endavant.

A principis d’abril, la Unió Europea va declarar que aquestes aplicacions no haurien de ser obligatòries: cada ciutadà hauria de poder decidir si se les descarrega per col·laborar amb les autoritats a l’hora de controlar la pandèmia. A més, les dades han de ser anònimes i les aplicacions han de seguir la llei de protecció de dades.

Google i Apple van anunciar a principis d’abril que unirien forces per crear una actualització dels seus sistemes operatius que permeti rastrejar el coronavirus mitjançant Bluetooth.

La idea és que si una persona dona positiu en coronavirus, la tecnologia avisi a totes aquelles persones que van estar a prop en els últims dies, les conegui o no. Aquesta actualització facilitaria el desenvolupament d’aplicacions específiques a cada país.

Segons un estudi elaborat per investigadors de la Universitat d’Oxford (Regne Unit), aquestes aplicacions de rastreig només serien efectives si les utilitza més de la meitat de la població i si es combinen amb altres mesures com el distanciament social.

Encara és d’hora per saber com serà aquest nou front digital contra el coronavirus, quines mesures implicarà i quines conseqüències tindrà, tant pel seu efecte contra la Covid-19 com en la protecció de les dades personals.

Descarrega’t de forma gratuïta els recursos didàctics sobre el coronavirus aquí.

COMPARTIR
Article anteriorNoves plataformes per a una nova generació d’escriptors
Article següentDecideix el teu futur professional des de casa
Periodista multimèdia i fotògrafa. És redactora de Junior Report i docent de noves narratives al Col·legi de Periodistes. Ha treballat a Nushu, un mitjà infantil amb plataformes AR i VR, i ha sigut becària de la BBC i de l’agència Europa Press.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here