Una ‘app’ per netejar el planeta

L'aplicació mòbil Litterati permet crear un mapa mundial de residus. (Litterati)

Litterati permet crear un mapa de residus global per conscienciar sobre les escombraries que s’acumulen al nostre entorn

Els residus i les escombraries s’acumulen al nostre planeta, posant en risc l’entorn natural. Però existeixen diferents iniciatives globals que intenten fer del nostre planeta un lloc millor .

Una d’elles és Litterati, una aplicació mòbil que permet crear un mapa mundial de residus amb les escombraries que els usuaris troben en el seu entorn: a la ciutat, al camp, en paisatges naturals…

Els usuaris de la app recullen els residus i els hi fan una fotografia, a més d’etiquetar-los amb paraules clau per identificar els materials i productes més comuns.

Gràcies a aquestes dades, Litterati crea un mapa d’informació amb les dades recopilades: la ubicació i el perfil d’Instagram de la persona que ho recull, a més de la història darrere de cada residu.

El mapa creat per Litterati permet veure els llocs on els usuaris han trobat més residus. (Literatti)

L’objectiu final és conscienciar sobre la quantitat de residus que produïm i que s’acumulen al nostre entorn, i provocar un canvi en les persones perquè es preocupin pel medi ambient.

La app va ser creada per Jeff Kirschner i se li va ocórrer gràcies a la seva filla, que li va dir: “Papa, què està fent això aquí?” mentre li assenyalava un tros de plàstic surant a la superfície d’un llac.

Llavors Kirschner va recordar que, quan era nen i anava als campaments d’estiu, el director els hi feia recollir cinc residus a cadascun. “Per què no aplicar aquest model a tothom? Construir un món sense escombraries, és possible”, va dir Kirschner.

De moment, gràcies a aquesta iniciativa i al poder de difusió de les xarxes socials ja s’han recollit 1.485.398 residus.

Acabar amb les escombraries al món

Entendre quin tipus d’escombraries s’acumula a cada lloc permet pensar i dissenyar una solució adaptada a cada situació.

A Sant Francisco (Estats Units), les dades recopilades per Litterati mostraven que una part molt important dels residus procedia de les burilles de cigarrets. Com a resposta, les autoritats van decidir augmentar l’impost sobre els cigarrets i van recaptar 4 milions de dòlars addicionals que es van utilitzar per netejar els carrers de la ciutat.

En una escola de Califòrnia, els estudiants van trobar i van etiquetar 1.200 residus. Es van adonar que la majoria eren palletes i li van demanar al director que deixessin de comprar-se, de manera que el volum d’escombraries va descendir substancialment.

I tu, a què esperes per unir-te a la xarxa social més compromesa amb el medi ambient?

Junior Report promou el pensament crític dels estudiants. Fes-te soci i dona suport al projecte!

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here