Aventures retrofuturistes per imaginar el futur i entendre el passat

Portada del nou llibre de César Mallorquí. (SM/Cruïlla)

César Mallorquí signa aquesta nova novel·la per a joves, la primera en què incorpora una part en forma de còmic

El retrofuturisme és un moviment que parla sobre com la gent del passat imaginava com seria el futur. Això és el que ha fet César Mallorquí a la seva nova novel·la, titulada Dan Dièsel. El misteri de l’Artefacte C, la primera en què incorpora elements de còmic.

Ambientada als anys 30 de segle passat, la novel·la ens presenta en Daniel, un nen de 12 anys. Després de la mort del seu pare, en Daniel es trasllada a la residència del seu oncle Marc. Allà coneix els col·laboradors del seu nou tutor: la misteriosa Carmen Fortuna, i el matrimoni Cruz i la seva filla Gabriela. Tot sembla normal, però al cap de poc temps en Daniel comença a sospitar que passa alguna cosa estranya i es comença a preguntar sobre el misteriós Lizard, Terra Prima i el poder de l’Artefacte C.

A poc a poc, en Daniel descobrirà que ni el seu pare, ni el seu oncle, ni ell són qui pensava que eren. Que no hi ha un sol univers com ell s’imaginava. I que un misteriós malvat intenta segrestar-lo per apoderar-se d’una arma terrible: l’Artefacte C.

Es tracta d’una proposta que uneix aventura, misteris, superherois, robots, agents secrets i molta acció, i que també parla de temes com la família i la justícia.

Malgrat haver imaginat un món paral·lel, Mallorquí explica que s’ha inspirat, en part, a la vida durant l’època d’entreguerres, que va des del final de la Primera Guerra Mundial (1914-1919) al principi de la Segona Guerra Mundial (1939-1945). En aquesta època existien quatre grans potències que representaven diferents models polítics i socials, i això és el que l’autor ha volgut reflectir al seu llibre.

 

Novel·la i còmic

Dan Dièsel. El misteri de l’Artefacte C és una novel·la convencional en un 99%, però inclou dues seccions en format còmic que donen continuïtat al relat escrit. La idea va sorgir d’una conversa amb l’editor de SM, explica Mallorquí. Aquest format híbrid tindrà continuïtat als següents volums de la sèrie de Dan Dièsel, dels quals de moment se n’han previst quatre.

El segon títol de la sèrie sortirà publicat a l’estiu i l’autor ja està treballant en el tercer i el quart.

Per Mallorquí, amb una llarga experiència com a escriptor de novel·les per a adolescents, aquesta és la segona incursió en la narrativa per a nens de 10 a 12 anys. Anteriorment havia publicat El hombre de arena dirigit també a aquesta franja d’edat.

Segons explica, escriure per als nens i nenes més petits és més complex ja que “resulta més difícil trobar el to, fer servir paraules menys complicades i que tot quedi més clar i seguir donant la qualitat necessària a el text”.

Informació elaborada en col·laboració amb SM / Cruïllla

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here