Bielorússia deté un periodista de l’oposició

Roman Protasévich, el periodista dissident bielorús

Les autoritats bielorusses obliguen a aterrar un avió per detenir Roman Protasevich, periodista crític amb el govern

El periodista i blogger bielorús Roman Protasevich, que en els darrers anys ha denunciat la corrupció i la repressió del govern bielorús, va ser arrestat diumenge (23 de maig) per les autoritats bielorusses. La seva detenció ha causat una gran indignació internacional per la manera com s’ha dut a terme.

Protasevich viatjava d’Atenes (Grècia) a Vílnius (Lituània) en un avió RyanAir amb 120 passatgers més. El president bielorús Aleksandr Lukashenko va ordenar a un combatent de l’exèrcit que desviés l’avió i l’obligués a aterrar a Minsk, la capital bielorusa, amb el pretext d’una amenaça terrorista. No obstant això, en desembarcar, la policia bielorussa va detenir Protasevich i la seva parella.

Després de la seva detenció, el govern bielorús ha publicat un vídeo en què Protasevich afirmava estar bé i explicava que està detingut en un centre de presó preventiva per delictes que ha comès contra el govern. Els grups de l’oposició a Lukashenko i les organitzacions de drets humans creuen que el vídeo es va gravar sota coacció.

Protasevich és un col·laborador proper d’Svetlana Tikhanovskaya, líder de l’oposició política a Bielorússia. Tots dos es van veure obligats a fugir del seu país a causa de la persecució del règim de Lukashenko i ara viuen a Lituània.

Fins ara, cap país no hahavia aterrat un vol comercial per detenir un ciutadà. És per això que l’arrest de Protasevich ha provocat una forta resposta de diversos líders internacionals.

La Unió Europea (UE) ha prohibit a Belavia, la companyia aèria bielorussa, sobrevolar l’espai aeri europeu. Les companyies aèries de la UE no poden sobrevolar l’espai aeri bielorús, que limita amb l’espai aeri de Letònia, Lituània, Polònia, Ucraïna i Rússia. A més, la UE ha descrit l’incident com a “terrorisme d’estat” i com un “acte de pirateria“. Els Estats Units han exigit l’alliberament immediat del periodista.

Tant la UE com els Estats Units van imposar diverses sancions econòmiques a Bielorússia l’any passat, després que Lukashenko guanyés les eleccions enmig d’al·legacions de frau electoral, provocant manifestacions a tot el país.

Qui és Roman Protasevich?

Roman Protasevich, de 26 anys, ha estat el director de Nexta i Nexta Live, dos canals de Telegram a través dels quals es van organitzar protestes contra Lukashenko motivades per les eleccions fraudulentes celebrades a l’agost del 2020.

El jove blogger i activista polític va ser arrestat als 16 anys durant l’anomenada “Revolució a través de les xarxes socials” el 2011, durant la qual la població es va manifestar en silenci a través d’Internet. La fotografia de la seva detenció, que es va fer viral a les xarxes, el va convertir en una figura popular de l’oposició.

En aquell moment es va lliiurar de les sancions per ser menor d’edat, però va ser expulsat del centre on estudiava. Va ser llavors quan va començar a servir al Front de la Joventut i es va implicar en plataformes d’oposició. També va intentar estudiar Periodisme a la Universitat Estatal de Bielorússia, però va ser expulsat.

El novembre de 2020, Protasevich va ser inclòs en una llista de persones implicades en activitats terroristes segons el Comitè de Seguretat de l’Estat bielorús (KGB), de manera que podria enfrontar-se a la pena de mort. Tot i això, no s’han presentat càrrecs oficialment. Aquell any va deixar el seu país i va buscar asil polític a Polònia, des d’on es va traslladar a Vílnius.

Alexander Lukashenko: l’últim dictador a Europa

Després de 26 anys al càrrec, el president bielorús Aleksandr Lukashenko va ser reelegit el 9 d’agost de 2020 en unes controvertides eleccions i enmig d’al·legacions de frau electoral. Això va portar al carrer desenes de milers de persones que es van manifestar pacíficament al carrer, però van ser reprimides violentament per la policia.

Bona part de la població bielorussa, associacions de drets humans i governs estrangers com els Estats Units i la Unió Europea van demanar llavors la repetició de les eleccions. No obstant això, el govern bielorús ha respost amb més censura i repressió contra les veus més crítiques.

Lukashenko és el polític europeu amb més antiguitat en un càrrec. Va guanyar les primeres eleccions democràtiques el 1994, després de la desintegració de la Unió Soviètica (URSS), i des de llavors ha guanyat totes les eleccions presidencials: ha governat el país durant 27 anys.

Com a aliat de Rússia i defensor de l’antiga URSS, ha implementat algunes mesures dels antics sistemes soviètics, com ara el control estatal d’una part de l’economia. Els seus detractors i alguns governs i institucions l’acusen d’autoritarisme i s’han queixat reiteradament de la manca de transparència electoral. Per aquest motiu, Bielorússia manté relacions estretes amb la Unió Europea i els Estats Units.

També ha estat acusat de violacions dels drets humans, control dels mitjans de comunicació i acusat de perseguir els seus oponents, inclosa la líder de l’oposició Svetlana Tikhanovskaya, que va fugir del país l’agost del 2020 i es va refugiar a Lituània.

Fonts: BBC, Reuters, HDI, Consell de la Unió Europea

Cada dia seleccionem una notícia, n’expliquem el context i dissenyem materials perquè estudiants de tot el món puguin llegir, debatre i opinar sobre l’actualitat a classe. Subscriu-t’hi!

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here