Britney Spears demana posar fi a la seva tutela

Britney Spears Tutela
La tutela a la qual està sotmesa Britney Spears li impedeix poder disposar dels seus diners, conduir o fins i tot votar. (Wikipedia)

La cantant porta des del 2008 sota la tutela del seu pare i sense poder decidir sobre la seva carrera professional i la seva vida personal

La cantant estatunidenca Britney Spears ha demanat davant un tribunal l’anul·lació de la tutela legal que està vigent des del 2008 i que li impedeix prendre les seves pròpies decisions sobre la seva carrera professional i la seva vida personal. Spears ha denunciat que aquesta situació és “abusiva” i que no vol que James Spears, el seu pare i tutor legal, continuï decidint per ella.

La tutela és un mecanisme legal que té com a objectiu protegir una persona menor d’edat o incapacitada perquè així ho dictamina un metge o un jutge. Així, l’adult que és nomenat tutor/a legal té ple poder per decidir en nom d’aquesta persona i els seus béns. En el cas de Britney Spears, un jutge va decidir que no estava en condicions de decidir sobre la seva carrera musical, com gastar els seus propis diners o cuidar dels seus fills.

Spears va llançar el seu primer disc el 1997, quan tenia només 17 anys, i de seguida es va convertir en una estrella del pop mundial. Al llarg de la seva carrera ha venut més de 100 milions de discos i ha aconseguit números u a les llistes musicals de tot el món. En 2004 es va casar amb el ballarí Kevin Federline, amb qui va tenir dos fills.

Durant tots aquests anys, els mitjans de comunicació i els paparazzi la van perseguir i la van sotmetre a un escrutini públic: tothom opinava sobre el seu aspecte, les seves relacions, la seva música… El 2007 es va separar del seu marit, que la va acusar de ser una mala mare i de tenir problemes mentals. El 2008 va entrar en un centre psiquiàtric i va perdre la custòdia dels seus fills.

Va ser llavors quan el seu pare va demanar la tutela legal i es va convertir en el seu tutor. Això li permetia decidir sobre la seva carrera musical, a banda d’administrar la fortuna personal de la cantant, que actualment supera els 50 milions d’euros. Spears ha confessat que durant anys es va veure obligada a fer gires i concerts sense descans.

D’altra banda, la cantant també ha denunciat que la tutela legal afecta la seva vida privada. La seva família i representants no volien que tornés a casar-se o tenir més fills perquè això podria interferir en la seva carrera professional i deixar de produir beneficis. Així, segons ella, la van convèncer per col·locar-se un DIU (dispositiu intrauterí) per evitar quedar-se embarassada, però no la deixen anar al metge per treure-se’l.

La declaració de Britney Spears ha provocat una forta polèmica sobre la pressió a la qual estan sotmesos els joves artistes i com funciona el negoci de la música, a vegades més centrat en els diners que en l’art. També qüestiona la figura de la seva família i equip, que durant anys han estat beneficiant-se del seu treball.

 

El moviment #FreeBritney

Entre el 2013 i el 2017, Britney Spears va estar fent un concert diari durant quatre anys a Las Vegas. En acabar va voler prendre’s un descans, però el seu equip de representants va insistir perquè fes més concerts. El 2019 va ingressar en una institució mental, però hi havia rumors que hi havia estat obligada.

Aquest va ser l’origen del moviment #FreeBritney (Allibereu la Britney). Els fans es preguntaven si la cantant era realment lliure per prendre les seves decisions i van començar a qüestionar el paper de James Spears com a tutor legal. Al principi se’ls va acusar d’estar inventant conspiracions, però cada vegada més persones es preocupaven per Britney Spears, incloses actrius i cantants famoses com Cher o Karol G.

El febrer del 2021 es va estrenar el documental Framing Britney Spears, produït per The New York Times, que analitzava la trajectòria de la cantant i tornava a obrir el debat sobre la tutela. Els productors han explicat que van intentar contactar amb ella perquè participés en el documental, però que no saben si realment va arribar a rebre el missatge.

Els defensors de Britney Spears asseguren que fins ara no havia parlat per por del que dirien sobre ella. Ara, amb 39 anys, afirma que vol recuperar la seva vida i fer pagar als que l’han controlat durant 13 anys.

 

D’imatge sexista a reivindicació feminista

Des de l’inici de la seva carrera, Britney Spears va ser molt criticada per mostrar una imatge sexualitzada als seus videoclips i sobre l’escenari. Ha estat així des del primer èxit de la cantant: Baby One More Time, on apareixia com una estudiant amb escot i minifaldilla amb 16 anys.

Les lletres de les seves cançons també mostren una imatge de la dona submisa i poc empoderada, incompleta sense la figura d’un home al seu costat. Molts dels seus álbums tenen lletres sexualment explícites malgrat que els va publicar sent menor d’edat (21 anys als Estats Units).

Al llarg de la seva carrera, els mitjans de comunicació dels Estats Units també van contribuir a crear un relat misogin sobre Britney Spears. Se li exigia que fos sempre sexy, però al mateix temps havia de mantenir una imatge de noia tradicional, que volia arribar verge al matrimoni. La premsa i els paparazzi es van aprofitar de la pressió per a mostrar-la en situacions vulnerables, situant-la al centre de les crítiques.

Després de conèixer-se la seva versió dels fets, la història de Britney Spears s’ha convertit en una reivindicació feminista sobre el dret de les dones a decidir sobre la seva vida i el seu propi cos.

Cada dia seleccionem una notícia, n’expliquem el context i dissenyem materials perquè estudiants de tot el món puguin llegir, debatre i opinar sobre l’actualitat a classe. Subscriu-t’hi!

COMPARTIR
Article anterior30 anys de la Guerra dels Balcans
Article següentEls estralls del coronavirus al Brasil
Llicenciada en Traducció i Periodisme per la Universitat Pompeu Fabra. Actualment és redactora en cap de Junior Report. Ha treballat a l’Agencia EFE, al diari ARA i com a traductora i periodista 'freelance' en diferents mitjans.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here