Les camises madiba, color per a la pau

Nelson Mandela va popularitzar unes camises estampades que es van convertir en el símbol de Sud-àfrica després de l’‘apartheid’

Nelson Mandela va ser un carismàtic polític, advocat i activista per la igualtat racial. El món sencer el recorda per la seva lluita contra l’apartheid, un sistema de lleis que promovia la desigualtat entre la població negra i la minoria blanca de Sud-àfrica.

Però hi ha una alguna cosa més que ens recorda la figura de Mandela: les seves acolorides camises estampades. Mandela va començar a portar aquesta peça després de la seva victòria en les primeres eleccions presidencials democràtiques a Sud-àfrica, el 1994, quan es va convertir en el primer president negre del país.

Des de llavors i fins a la seva mort el 2013, aquestes camises van passar a formar part de la identitat de Mandela i es van convertir en un símbol de Sud-àfrica després de l’apartheid.

Segons el seu sastre personal, Yusuf Surtee, Mandela volia diferenciar-se dels polítics anteriors i utilitzava les camises amb estampats acolorits per identificar-se amb el seu poble (la majoria d’africans no podia permetre’s un vestit formal).

Però, a més a més, el vestit d’home era una peça de vestir que es vinculava a Europa, d’on procedien els exploradors que van colonitzar l’Àfrica i els seus descendents, els líders impulsors de l’apartheid.

Mandela rebia el sobrenom de ‘Madiba’ en referència a la seva tribu. Quan es va convertir en un personatge conegut a tot el món, les camises de colors també es van fer famoses i es relacionaven directament amb la seva figura: per això van passar a dir-se “madibes”.

 

Origen disputat

Avui dia, diverses persones competeixen per ser considerades els inventors del look de Mandela.

D’una banda, el seu sastre personal, Yusuf Surtee, assegura que el mandatari li va demanar una camisa similar a una que li havia regalat el president indonesi Suharto el 1990.

D’altra banda, la dissenyadora Desre Buirski volia fer un regal a Mandela en agraïment per la seva activitat política. El 1994, abans que prengués possessió com a president, va donar una camisa estampada al guardaespatlles del president perquè la hi donés.

L’endemà, Buirski va veure en els diaris que Mandela havia portat la camisa durant l’assaig de la investidura. D’aquesta manera va començar una col·laboració entre la dissenyadora i el líder sud-africà. Buirski va arribar a dissenyar centenars de camises per al mandatari.

D’altra banda, el dissenyador sud-africà Sonwabile Ndamase també afirma que va ser el primer a proporcionar-li les camises el 1990.

Les camises madiba s’han convertit en un símbol: portar-ne una implica homenatjar Mandela. Per exemple, el 2018 la selecció sud-africana de rugbi 7 va lluir un equipament inspirat en aquestes camises per celebrar el centenari del seu naixement.

Informa’t de tot a Junior Report | Castellano | Català | English

COMPARTIR
Article anteriorEls avantatges d’estudiar anglès a l’estranger
Article següentVols dedicar-te a l’animació 3D i als videojocs?
Periodista multimèdia i fotògrafa. És redactora de Junior Report i docent de noves narratives al Col·legi de Periodistes. Ha treballat a Nushu, un mitjà infantil amb plataformes AR i VR, i ha sigut becària de la BBC i de l’agència Europa Press.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here