Canviarà Twitch les regles del periodisme?

L’entrevista de l”streamer’ Ibai Llanos a Leo Messi obre el debat sobre el futur dels mitjans

Per Judith Vives

Després de marxar del F.C. Barcelona i de fitxar pel Paris St. Germain, el futbolista Leo Messi no va concedir la seva primera entrevista a un periodista esportiu o a una cadena de televisió. L’afortunat va ser Ibai Llanos, un jove de 26 anys que s’ha fet popular com youtuber i streamer a través del seu canal a Twitch.

Aquesta plataforma, propietat d’Amazon, permet realitzar retransmissions en directe. Va néixer com a espai per retransmetre videojocs en directe, tot i que actualment s’utilitza per fer streamings o emissions en directe de qualsevol altre tema. Entre els streamers més populars s’hi compta Ibai Llanos que, amb 8 milions de seguidors, lidera al costat d’AuronPlay la classificació mundial d’aquesta plataforma.

Que Leo Messi concedís la seva primera entrevista com a jugador del Paris St. Germain a Ibai, que també va fer una retransmissió del partit que van seguir més de 450.000 persones, ha fet saltar les alarmes entre els mitjans de comunicació tradicionals.

L’entrevista s’ha volgut veure com un punt d’inflexió al món del periodisme esportiu i un anunci del que podria ser en un futur proper. Fins i tot The New York Times ha publicat un article sobre Ibai i la seva suposada revolució. Però, què hi ha de cert en això?

Periodisme i entreteniment

Susana Pérez Soler, professora de periodisme de la Facultat de Comunicació de Blanquerna, creu que per valorar amb perspectiva aquesta polèmica cal diferenciar entre periodisme i entreteniment. “És cert que hi va haver polèmica per un tuit d’El País en què criticaven Ibai”, explica Pérez, “però la veritat és que Ibai no pretén fer periodisme, almenys tal i com ho entenem”. De fet, el mateix Ibai confessa que ni és periodista ni pretén ser-ho.

La professora de Blanquerna recorda que entre les funcions del periodisme està preservar el dret a la informació, ser vigilant del poder i cohesionar l’opinió pública. Cap d’aquests objectius es troba a l’entrevista d’Ibai a Messi. “Això no és periodisme, sinó entreteniment”, explica Pérez Soler, per a qui el problema principal és que “el periodisme s’està desprestigiant i es dóna una confusió de termes”.

L’experta recorda que, a banda d’aquestes funcions, el periodisme compta amb un règim especial i que la tasca dels periodistes està protegida per la llei. Ara bé, no passa el mateix a l’univers dels YouTubers, streamers i altres persones que es dediquen al món de l’entreteniment en les xarxes.

Per Pérez Soler, la qüestió clau que explica la polèmica que envolta l’entrevista a Messi i la resposta que ha provocat entre els mitjans tradicionals té a veure amb el tema econòmic. “El que passa avui és que el periodisme necessita de l’entreteniment per sobreviure”, explica.

En aquest sentit, l’estil que Ibai està popularitzant Ibai destaca per la frescor i la immediatesa, deliberadament informal i despreocupat. Per Pérez Soler, aquesta és precisament una de les claus de l’èxit de l’streamer i una mostra de l’estil que podria imposar-se en els mitjans.

Informació elaborada en col·laboració amb Blanquerna-URL

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here