Celebra el Dia Internacional de la Dansa a casa

Estudiants de dansa a l'Institut del Teatre.

Els estudiants de dansa se sumen a la celebració mentre mantenen la seva activitat durant el confinament

Per Judith Vives

Cada 29 d’abril se celebra el Dia Internacional de la Dansa (DID), una jornada fixada per l’Organització de les Nacions Unides per a l’Educació, la Ciència i la Cultura (Unesco). Aquesta data commemora el naixement de Jean-Georges Noverre, considerat el pare del ballet modern, que va néixer en aquesta mateixa data el 1727.

Durant el Dia Internacional de la Dansa, ballarins professionals i estudiants de dansa i ballet de tot el món surten al carrer o pugen als escenaris per celebrar i compartir el seu art amb la gent.

L’alumnat de l’Institut de Teatre, les seves escoles de dansa i la Jove Companyia IT Dansa solen oferir una actuació a l’Atri: un espai a l’aire lliure situat davant del centre que es converteix en un escenari obert al públic durant bona part de la jornada.

No obstant això, el confinament decretat per la pandèmia de coronavirus ens obliga a quedar-nos a casa i els ballarins han hagut de reinventar el Dia de la Dansa. L’Institut de Teatre s’ha sumat a la iniciativa de l’Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya (APdC) de traslladar la celebració de 2020 a les xarxes socials.

Així doncs, tant l’alumnat com l’equip docent del Conservatori Professional de Dansa, del Conservatori Superior de Dansa i de la Jove Companyia IT Dansa ja fa dies que pengen vídeos amb coreografies en xarxes socials en què se’ls pot veure ballant en diferents estils.

Cada un, confinat a casa seva, expressa el seu amor per la dansa des de la seva habitació, el menjador, el balcó o terrat. Tot serveix!

Si t’agrada ballar, pots sumar-te a la proposta! No cal ser professional ni aspirant a ballarí o ballarina: només has de posar-te a ballar, penjar el teu vídeo i posar-li l’etiqueta #BallemaCasaDID20.

 

Els beneficis de la dansa

En aquests moments de confinament, ballar és una molt bona manera de passar el temps que ens ajudarà a reduir l’estrès i mantenir-nos actius.

A més, és una activitat ideal per enfortir la musculatura i el funcionament de les articulacions, potenciar la flexibilitat i l’equilibri corporals i millorar la resistència del cor, a més d’estimular la circulació sanguínia.

Però la dansa és també una bona medicina per al cervell i el manté actiu, ja que es treballa la coordinació rítmica i exercita la memòria per recordar una coreografia.

Finalment, ballar ens aixeca l’ànim i ens fa estar de millor humor perquè ens dóna la sensació de llibertat, i potencia la nostra expressivitat i creativitat. En definitiva, és una mena de antidepressiu natural apte per a totes les edats.

 

Ensenyar dansa en confinament

Igual que tots els centres educatius del país, l’Institut del Teatre manté les aules tancades des del 13 de març, però sense deixar aparcada la formació.

En el cas del Grau Professional de Dansa que s’imparteix de forma integrada al Conservatori Professional de Dansa (CPD), els estudiants d’ESO i Batxillerat segueixen connectats amb el professorat a través de classes en línia, el correu electrònic i altres plataformes.

Es fan tutories setmanals i els professors realitzen un seguiment individual dels alumnes per resoldre dubtes o altres problemes. En el cas dels estudiants de Batxillerat, es fan classes a distància per internet diàriament, per garantir una millor preparació per a la selectivitat.

Pel que fa a les classes de dansa, el confinament dificulta poder accedir a les aules i materials com barres, miralls o l’acompanyament d’un músic en directe. Per això, l’equip docent s’ha centrat en aconseguir un bon manteniment de l’estat físic, tenint en compte que els exercicis queden limitats a l’espai de què cada alumne disposa a casa seva.

Així, els alumnes del CPD reben classes de dansa en línia d’assignatures transversals, o d’especialitats concretes, a través de plataformes com Zoom o Meet, i a més compten amb un seguit d’activitats paral·leles (taules de gimnàstica i altres exercicis específics) perquè vagin fent en la mesura de les seves possibilitats.

Per la seva banda, els alumnes del Conservatori Superior de Dansa (CSD), que estudien durant quatre anys les especialitats de Pedagogia de la Dansa i Coreografia i Interpretació també fan classes a distància, tant teòriques com algunes pràctiques.

Els membres d’IT Dansa, la Jove Companyia de Dansa de l’Institut de Teatre, també han vist alterat el seu dia a dia i han hagut de suspendre totes les actuacions previstes de la seva gira europea i de la Quinzena Metropolitana de la Dansa, entre d’altres iniciatives.

No obstant això, continuen fent classes amb el professorat en línia per mantenir les condicions físiques. Treballen també aspectes de caràcter més teòric de la dansa i se’ls encarreguen projectes com la creació d’una improvisació o la creació d’un sol de videodansa a partir d’una obra pictòrica.

Informació elaborada en col·laboració amb l’Institut de Teatre

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here