Els cinc pilars de l’islam

Tots els musulmans han de peregrinar a la Meca, el centre espiritual de l'Islam, almenys una vegada a la vida. (Waleed Ali / Reuters)

La religió d’Al·là estableix cinc deures que tot creient ha de complir per ser un bon musulmà

La religió musulmana o islam va sorgir a la península aràbiga durant el segle vii, quan el profeta Mahoma o Mohamed es va dedicar a predicar els ensenyaments d’Al·là (de l’àrab Al·lah, que significa “déu”).

Igual que el cristianisme o el judaisme, l’islam és una religió monoteista que venera Al·là com l’únic déu. Els principis i valors de la religió musulmana es recullen a l’Alcorà, un llibre sagrat que explica les vivències i els coneixements del profeta Mahoma.

Els musulmans veneren l’Alcorà, el guarden amb molta cura embolicat en draps i es renten les mans abans de tocar-lo per llegir-lo o recitar-lo.

En aquest llibre es recopilen els cinc pilars o normes bàsiques que tot musulmà ha de complir: la professió de la fe, l’oració, la caritat, el dejuni durant el Ramadà i la peregrinació a la Meca almenys una vegada a la vida.

 

Els cinc preceptes de l’islam

La xahada o testimoniatge és el precepte principal de l’islam. És una forma d’exercir la fe reconeixent que Al·là és l’únic déu que existeix i que Mahoma és el seu profeta.

L’oració o salat és el segon pilar de l’islam. Tots els musulmans han de resar cinc cops al dia mirant cap a la Meca, la ciutat on Mahoma va començar a divulgar la religió d’Al·là.

En tercer lloc hi ha la caritat o zakat, que obliga els musulmans a donar almoina als més pobres de la comunitat, sigui amb diners o en espècie (aliments, productes bàsics, materials…).

View this post on Instagram

El zakat significa literalmente “purificación”, porque purifica al corazón de la codicia. El amor por la fortuna es natural en el ser humano, pero la creencia en Allah conlleva a compartir con el prójimo. Este debe ser pagado en diferentes categorías de propiedad – oro, plata, dinero, ganado, producción agropecuaria y materia prima – y se paga cada año luego del balance anual. Se debe entregar el 2,5 % anual de los ahorros y los activos individuales. Como la oración es una responsabilidad individual y comunitaria, el zakat expresa la adoración del musulmán y el agradecimiento a Dios ayudando a los más necesitados. En el Islam, el verdadero dueño de las cosas no es el hombre, sino Dios. #islam#zakat#pilaresdelislam

A post shared by Islamforall (@islamis_peaceforall) on

El dejuni o sawm és el quart pilar. Es fa durant el novè mes del calendari musulmà o Ramadà i serveix per purificar el cos i apropar-se espiritualment a déu.

Finalment, el Hajj o la peregrinació a la Meca és una cosa que els musulmans han de fer si més no un cop a la vida, encara que sempre en funció de les seves possibilitats econòmiques i responsabilitats.

La ciutat de la Meca, a l’Aràbia Saudita, es considera el centre espiritual de l’islam. Dins de la Gran Mesquita d’al-Màsjid al-Haram hi ha la Kaba, un edifici quadrat cobert amb una tela negra al voltant del qual resen els musulmans.

Segons l’Alcorà, la Kaba va ser construïda per Ibrahim (Abraham en la tradició cristiana). Al seu interior es guarda la Pedra Negra, el fragment d’un meteorit que també apareix als textos sagrats.

View this post on Instagram

LA KAABA. . . "El pequeño templo de la Kaaba está situado en el mismo patio de la gran mezquita de La Meca (Arabia Saudita). Se trata de un cubo de piedra gris que tiene poco más de 12 metros de alto, casi cinco y medio metros de largo y 4,25 metros de ancho. La única abertura que posee es una puerta ubicada a poco más de dos metros sobre el nivel del suelo, a la cual solo se llega mediante una escalera portátil que solo se habilita en época de peregrinaciones. Su interior es una sala recubierta de mármol, iluminada de lámparas de oro macizo y cubierta de inscripciones. En una de las paredes exteriores de la Kaaba se encuentra enclavada la célebre piedra negra traída, según la tradición árabe, del paraíso por los mismos ángeles a fin de que sirviese de escabel, o tarima para reposar los pies, al profeta Abraham cuando construyó el templo. Este objeto ha sido el más venerado por los árabes. Se dice que originalmente la piedra era de color blanco, pero que había ennegrecido a causa de los pecados de los hombres. La Kaaba siempre está cubierta por un velo negro, con excepción del sitio donde está la piedra sagrada. El velo se renueva una vez al año" . . "(Esta publicación solo tiene como fin presentar la Kaaba como estructura, tal como lo he hecho con otros monumentos, por lo mismo no ahondo en su significado religioso)". . . Texto e imagen : Gonchalo Vera. Facebook. Antiguas civilizaciones, historia universal, arqueología y sus misterios. . . #epiartes #epitomes_ #historiografia_ #arteislamico #historiadelislam #islam #religiones #pilaresdelislam #peregrinacionalameca

A post shared by EMIRO LÓPEZ. (@rubenalain_) on

 

La xaria o llei islàmica

En la majoria de països àrabs, la religió és un component molt important, no solament com a creença sinó també en els àmbits polític i social.

Els clergues i líders religiosos solen tenir una gran influència en les autoritats o fins i tot assessoren el govern en les seves decisions. A l’Iran, per exemple, els aiatol·làs solen imposar la seva visió de l’ordre moral per sobre de l’opinió pública.

La xaria o llei islàmica és un conjunt de lleis que s’apliquen al món musulmà. Procedeixen de textos religiosos, com l’Alcorà i altres llibres sobre la vida del profeta Mahoma, però en la pràctica s’apliquen per guiar les normes de conducta social de cada dia.

És una mena de codi moral que indica què es pot fer i què no en diferents aspectes com la vestimenta, els drets de les dones, el consum d’alcohol, les relacions fora del matrimoni…

La interpretació de la xaria és diferent segons el país i la branca de l’islam, però en les versions més estrictes pot incloure penes com els assots, l’amputació o la lapidació.

Informa’t de tot a Junior Report Castellà | Català | English

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here