Com compaginar els estudis i la feina amb 16 anys?

Molts joves comencen la seva vida professional treballant al sector de l'hostaleria. (Jason Betz / Unsplash)

Estudiants de secundària entrevisten a l’Estel, una jove treballadora

Tots sabem que els més grans, els adults, són els que van a treballar cada dia per rebre un sou, però també hi ha joves que treballen cada dia. Nois i noies que amb setze anys (que és l’edat mínima) guanyen el seu primer sou. L’Estel n’és un exemple. Ens explica breument la seva experiència, el tracte amb els seus superiors i clients, les coses que implica treballar i com va ser rebre el seu primer sou.

Quin procés vas seguir per trobar feina?

El cap del bar on treballo és amic del meu pare des de fa molt de temps. Sempre anàvem a sopar allà un cop a la setmana o cada dues setmanes i m’ha vist créixer. Des dels catorze anys li deia cada dia que jo als setze volia treballar allà i el dia del meu aniversari em va trucar per dir-me que sí que hi podia treballar.

Què creus que aportes tu al lloc on treballes tenint en compte la quantitat de gent que es troba buscant feina?

És cert que no tinc experiència i que encara em queda molt per aprendre i per millorar, però puc dir que soc una noia molt treballadora i educada. Sempre intento no estar parada sense fer res. M’és igual si haig de servir, rentar plats, o tallar el pa, sempre estic intentant ajudar.

Tens contracte amb l’edat que tens?

Sí, des del primer dia tinc un contracte de 6 hores setmanals. Com que només tinc setze anys no me’l poden fer de més hores. De moment només és un contracte de sis mesos, però si tot va bé me’l renovaran per fer-me’l indefinit.

Com està resultant la teva experiència com a treballadora?

La veritat és que em sento molt a gust, tant els meus companys com el meu cap m’han acollit molt ràpidament. És cert com que no fa gaire temps que hi treballo i vaig una mica de bòlit, però sempre m’ajuden si em veuen molt atabalada.

Quina és la teva relació amb el teu cap i amb els clients?

Amb el meu cap em porto molt bé, com ja he dit abans, em coneix des de ben petita i m’ha acollit perfectament. Amb els clients sempre intento donar una bona imatge i ser molt educada. De moment i espero que no passi mai, no he tingut cap problema amb cap d’ells.

Tenir feina afecta la teva vida quotidiana?

Sí, aquest és un dels motius pels quals em feia una mica de por començar a treballar. Com que treballo el divendres i el dissabte al vespre-nit, m’he de privar de moltes coses com quedar amb els amics o sortir de festa. Jo estava molt acostumada a sortir quasi cada divendres i a dormir a casa d’alguna amiga els dissabtes i ara ja no ho puc fer. Tot i això crec que val molt la pena.

Què va representar per a tu rebre el teu primer sou?

Em va fer molta il·lusió, em vaig sentir molt satisfeta i agraïda. Vaig començar a valorar el fet d’haver de treballar per guanyar-te el teu sou i em va agradar molt sentir que allò m’ho havia guanyat jo sola i que amb ells podia fer el que jo volgués.

Article redactat per estudiants d’ESO i redactors del projecte Revista Escolar Digital (RED). RED és una xarxa de diaris dirigits i editats per alumnes

Junior Report impulsa una xarxa de Revistes Escolars Digitals gestionades per alumnes de secundària. Informa’t sobre el projecte aquí.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here