Com millorar el nivell d’anglès entre els estudiants espanyols

L'aprenentatge integrat de continguts i d'idiomes promou que s'imparteixin altres estructures en anglès. (David Airob)

Un estudi demostra que l’aprenentatge integrat de continguts i idiomes estrangers té un impacte positiu en els alumnes

Per Judith Vives

Els avantatges d’aprendre anglès són molts: ampliar les oportunitats laborals, desenvolupar habilitats comunicatives, gaudir de pel·lícules, cançons o llibres en versió original, comunicar fàcilment amb persones de tot el món

Molts nois i noies aprenen anglès des de petits a l’escola, on l’aprenentatge d’una llengua estrangera és obligatori. Però tot i això, el nivell d’anglès entre els ciutadans espanyols està per sota d’altres països europeus.

Així ho demostren les dades recopilades per Eurostat i per la companyia sueca Education First (EF). Segons la classificació anual EF Proficiency Index que mesura el domini de l’anglès, Espanya ocupa el lloc 25 dels 33 estats analitzats.

D’altra banda, segons un informe de l’Eurostat del 2016, un 46,6% dels espanyols de 25 a 64 anys no coneixia cap llengua estrangera, pràcticament la mateixa xifra que es va registrar deu anys abans, el 2006. En canvi, el nivell d’anglès ha millorat de forma notable en països com Portugal o Itàlia.

Hi ha diverses raons que expliquen per què a Espanya costa més aprendre l’anglès. Espanya és un país molt gran i, a diferència de països més petits, els habitants tenen més probabilitats d’haver d’emigrar per treballar i hi ha més consciència sobre la importància de parlar altres llengües com l’anglès.

A més, a Espanya es parla una llengua amb una gran presència en el món, cosa que de vegades suposa un impediment per a l’aprenentatge d’altres llengües estrangeres.

No obstant això, entitats examinadores com Trinity College London han detectat una millora en el nivell general d’anglès en els últims anys, tal com explica Barry Lynam, Consultor Nacional de Trinity College London a Espanya i Portugal.

Això s’observa, per exemple, en un major nombre de persones que es volen treure el títol oficial B2 o C1, quan abans hi havia molta més demanda per fer els exàmens de nivells més bàsics, com l’A1 o B1.

 

Aprenentatge integrat, el secret per millorar el nivell d’anglès

A les escoles s’acostuma a ensenyar anglès en una assignatura específica de l’idioma. En moltes ocasions, en aquestes classes es prioritza la formació escrita per sobre de la pràctica oral, la qual cosa contribueix al fet que el nivell global d’anglès es percebi com a més baix.

Una alternativa que s’ha demostrat molt efectiva per millorar les habilitats comunicatives amb l’anglès és la dels centres que apliquen el que es coneix amb el nom d’”aprenentatge integrat de continguts i llengües estrangeres (AICLE)”.

Això vol dir impartir altres assignatures en anglès, per exemple les classes de ciències, matemàtiques o fins i tot assignatures artístiques com el teatre.

Aprendre anglès a través d’altres matèries té un impacte positiu en l’ús de l’idioma. Així ho assegura un estudi realitzat per la Universitat de Jaén, que ha analitzat el rendiment de 2.024 estudiants de 53 escoles.

L’estudi demostra que el nivell de competència lingüística entre els joves que estudien almenys la meitat de les assignatures en anglès és millor que el dels estudiants que només fan una assignatura específica en llengua estrangera.

A més, els professors d’AICLE necessiten un major domini de l’anglès, de nivell B2 i C1, per la qual cosa els seus alumnes també es beneficien d’aquesta millora.

Informació elaborada en col·laboració amb Trinity College London

 

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here