Com protegir la nostra privacitat a internet?

L'empremta digital és el rastre que deixem a internet i descriu la nostra identitat i comportament a la xarxa. (Xavier Cervera)

Quan naveguem per la xarxa deixem un rastre d’informació personal que queda a l’abast de qualsevol persona

Per Laura Andrés Tallardà

Internet pot resultar molt útil per a buscar informació i trobar respostes a moltes preguntes. Però la resta de persones també poden buscar informació sobre nosaltres, perquè cada moment que passem a internet deixem una ‘empremta digital’ que representa la nostra identitat en la xarxa.

La nostra activitat a internet va forjant el que es coneix com a “identitat digital”, el conjunt de característiques que ens identifiquen dins de la xarxa: les pàgines que més consultem, les nostres preferències, els llocs més visitats, hàbits de consum…

No obstant això, està informació pot eliminar-se gràcies al dret a l’oblit a internet. El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) va publicar el 2014 una sentència segons la qual els ciutadans europeus tenen dret a suprimir la informació personal que aparegui sobre ells a internet.

Al maig de 2018 va entrar en vigor la normativa europea sobre protecció de dades i totes les empreses van haver d’adaptar-se: no poden guardar les dades de persones usuàries sense el seu consentiment.

Però existeixen excepcions. Per exemple, Google no està obligat a esborrar les dades personals d’usuaris en cerques fora de la Unió Europea, encara que ho hagin sol·licitat.

 

Protegeix les teves dades

La nostra privacitat a internet depèn de la nostra capacitat per controlar la quantitat d’informació personal que proporcionem quan realitzem activitats online cada dia.

Aquesta informació pot incloure dades com l’adreça IP, l’adreça de correu electrònic, la ubicació física o l‘adreça de casa o la feina. Per exemple, les transaccions de compres online sovint requereixen informació de la targeta de crèdit i la teva adreça de casa.

Per això és molt important que aquestes pàgines siguin segures. Per complir amb la normativa legal, pàgines web com Microsoft informen l’usuari sobre com i per què es recopilen i usen les dades personals i ofereixen la possibilitat de configurar-les.

 

Configura la teva privacitat

Es recomana llegir atentament les condicions d’ús, és a dir, revisar bé quina informació has de donar per a utilitzar certs dispositius o descarregar-te una nova aplicació. Investiga el proveïdor per decidir si és de fiar o no.

També és recomanable donar un cop d’ull a la configuració del teu perfil a les xarxes socials o en pàgines web on hagis realitzat alguna compra, perquè les teves dades siguin el més privats possible.

Vigila amb les xarxes Wifi obertes: són les més perilloses perquè no saps qui hi ha darrere i les teves dades poden quedar al descobert fàcilment.

Per últim, utilitza més d’una contrasenya, actualitza-les periòdicament i tanca sempre les sessions si utilitzes un dispositiu mòbil que no és el teu.

Segueix els passos de comprovació de la configuració de privacitat de Facebook per fer una primera anàlisi de privacitat. (Facebook)

Informació elaborada en col·laboració amb Microsoft

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here