Com viatjarem al futur?

Viatjar ens permet conèixer altres llocs i altres maneres de viure. (Getty)

El respecte envers el lloc de destinació i la cura pel medi ambient són dues de les claus del turisme sostenible

Per Laura Andrés

Viatjar ens permet descobrir llocs inesperats, submergir-nos en experiències noves i créixer com a persones. Existeixen destinacions paradisíaques on podem viure aventures memorables durant les nostres vacances.

Però, de vegades, algunes destinacions turístiques estan massificades i això fa que cada vegada més els viatgers optin per experiències úniques, més vivencials.

“Avui dia ens interessen productes més personalitzats perquè no volem ser un número més”, apunta la doctora Ester Noguer, professora del Grau Universitari en Gestió Hotelera i Turística a l’Escola Universitària d’Hosteleria i Turisme de Sant Pol de Mar (EUHT StPOL).

Fugir de la massificació turística i buscar l’autenticitat del lloc i de la seva comunitat local és el primer pas cap al turisme sostenible.

Segons l’Organització Mundial del Turisme (OMT), el turisme sostenible té en compte les repercussions actuals i futures del turisme sobre el medi ambient, la cultura local i l’economia del lloc en qüestió.

 

La importància del medi ambient

“La preocupació pel canvi climàtic cada vegada és més present entre la ciutadania”, afirma Noguer, qui pronostica que aquest fet tindrà repercussions en els hàbits de transport dels viatgers, entre altres factors.

“Els avions i creuers són grans contaminants i és probable que, a llarg termini, els preus dels vols augmentin perquè les taxes i impostos mediambientals també augmentaran”.

Buscar mitjans de transport més respectuosos amb el medi ambient i menys contaminants és un dels reptes de la societat en general i del turisme en particular.

És important tenir en compte el medi ambient. (Getty)

 

Turisme taronja

L’auge del turisme sostenible no només transforma la manera de viatjar, sinó també les activitats que es realitzen durant el viatge. És el que es denomina “turisme taronja”.

Conviure amb la comunitat local per conèixer l’essència del lloc, les seves tradicions i costums és una pràctica molt estesa avui dia. “Són activitats per gaudir de l’entorn com si fossis un membre més de la comunitat. Per exemple, si vaig a Bangkok puc participar en un taller de cistelleria”, apunta.

Per canviar la manera de viatjar en el futur, la clau està en l’educació de les generacions més joves, perquè aprenguin a cuidar del nostre planeta mentre el descobreixen.

“La conscienciació sobre l’impacte del turisme en la societat i les mesures que podem prendre per a minimitzar els seus efectes negatius és un treball que s’ha de realitzar a casa, en els centres educatius i a través de les administracions públiques”, conclou Noguer.

Informació elaborada en col·laboració amb EUHT StPol

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here