Combatre la desinformació en temps del coronavirus

Cada vegada més persones s'informen a través de missatges que els arriben al seu telèfon mòbil. (Priscilla Du Preez / Unsplash)

Aplicacions i xarxes socials busquen maneres de prevenir la difusió de mentides a través de la xarxa

Internet i les xarxes socials han permès que els usuaris puguem publicar i difondre contingut de manera fàcil i ràpida. D’una banda, la xarxa ajuda a garantir la llibertat d’expressió, però també obre la porta al fet que es viralitzin continguts falsos, coneguts com fake news.

Les fake news o desinformació són mentides que busquen passar per notícies reals. Els seus creadors les comparteixen per obtenir un benefici, com guanyar diners en publicitat gràcies a les visites del web, o convèncer algú d’alguna cosa.

En el cas del coronavirus, a més, compartir contingut sense contrastar com si fos veritable pot arribar a ser perjudicial per a la salut de les persones. Per exemple, poden prendre certs medicaments o aliments pensant que els protegiran de virus, encara que no estigui provat o sigui mentida, i que els senten malament. Per això, és important consultar fonts fiables.

 

Infodèmia provocada pel coronavirus

Juntament amb la pandèmia del coronavirus, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) també s’enfronta a un altre enemic: la infodèmia.

La paraula, en aquest context, fa referència a la gran disseminació de notícies sobre la malaltia, siguin veraces o falses, gairebé tan ràpida com el propi virus.

La popularització de les xarxes socials i de les aplicacions de missatgeria instantània és una de les raons per les quals actualment la desinformació pot arribar a moltes persones d’arreu de món ràpidament, agreujant la infodèmia.

 

Què fan les aplicacions per combatre la desinformació?

Davant aquest fet, experts, polítics i ciutadans han demanat a aquestes empreses que busquin mètodes per limitar l’abast de les fake news. La mateixa OMS, conjuntament de Facebook i Google, entre d’altres, ha treballat en la creació d’eines per ajudar la població a informar-se.

Google ha posat en marxa una ‘SOS Alert’, juntament amb l’OMS. Una ‘SOS Alert’ de Google permet als usuaris accedir ràpidament a informació essencial i de fonts oficials quan busquen paraules que facin referència al SARS-CoV-2, sense sortir del cercador.

Quan els usuaris busquen conceptes relacionats amb el coronavirus en plataformes com Twitter i Facebook, aquestes els animen a consultar informació de l’OMS o de govern local sobre la malaltia.

WhatsApp ja va limitar fa uns mesos el nombre de xats als quals pot reenviar un missatge. Amb aquestes mesures volen que sigui més difícil viralitzar mentides.

El servei també ha habilitat un canal per informar-se. Si s’envia la paraula ‘hola’ al +41 22.501 76 90, l’usuari rebrà notícies de l’OMS sobre el coronavirus en el seu telèfon.

No obstant això, és molt complicat que les aplicacions o xarxes socials aconsegueixin filtrar i bloquejar tots els continguts falsos.

Per això, encara que algunes eines puguin ajudar-nos a distingir entre veritats i mentides, l’usuari ha d’estar preparat per saber si fiar-se d’un missatge o no. És important desenvolupar l’esperit crític per aprendre a distingir la desinformació.

És essencial informar-se correctament en moments com aquest i alertar amics i familiars sobre possibles mentides que estiguin divulgant. D’aquesta manera, ajudem a combatre la pandèmia i la infodèmia d’un sol cop.

Descarrega’t de forma gratuïta els recursos didàctics sobre el coronavirus aquí.

COMPARTIR
Article anteriorLa discografia de The Beatles
Article següentThe Beatles al cinema
Periodista de Brasil a Barcelona. És redactora de Junior Report i col·laboradora de la Revista Escolar Digital (RED). Durant la seva carrera ha treballat a la televisió i a mitjans digitals. Ha parlat de temes tan diversos com societat o tecnologia.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here