Coronavirus: claus per entendre l’epidèmia

Aeroports de tot el món estan aplicant controls sanitaris als viatgers per evitar la propagació del virus. (Rungroj Yongrit / EFE)

On es va originar? Quins són els símptomes? Què podem fer per prevenir el contagi?

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha declarat el coronavirus Covin-19 com una emergència de salut pública d’importància internacional (ESPII). Això significa que tots els països han de coordinar-se per combatre l’epidèmia.

T’expliquem quin és l’origen del virus, quins símptomes provoca i quines mesures s’estan prenent arreu del món per frenar-ne la propagació.

 

Origen i abast del virus

El 31 de desembre del 2019, les autoritats xineses van alertar l’OMS de diversos casos de pneumònia a la ciutat de Wuhan. El que preocupava d’aquests casos era que el virus tenia un origen desconegut i el personal mèdic no sabia com tractar-lo.

El 7 de gener del 2020 es va confirmar que era un nou coronavirus, un tipus de virus que provoca refredats comuns però també pot desenvolupar malalties més greus en algunes persones més vulnerables, com la gent gran.

Un mes més tard, la Xina ha confirmat més de 40.000 persones infectades i més de 900 morts. S’han detectat casos de persones infectades en uns quants països asiàtics (el Japó, Corea del Sud, Tailàndia, Singapur…), però també a països europeus (França, Alemanya, Espanya) i als Estats Units.

El focus de l’epidèmia s’ha trobat al mercat de peix de Wuhan, on també es venen animals salvatges il·legals. (Noel Celis / AFP)

 

Quins símptomes provoca

Els símptomes del coronavirus de Wuhan són els mateixos que una grip o un refredat comú: febre, tos, congestió nasal, mal de cap

Per a la majoria de persones els símptomes no evolucionen més enllà d’un refredat, però en algunes els efectes poden ser més greus i provocar la mort. Així i tot, la majoria de víctimes mortals han estat persones grans que ja patien altres malalties.

 

Com es transmet

El coronavirus es transmet a través de l’aire. El virus afecta els pulmons així que, cada cop que una persona amb el virus tus o esternuda, pot encomanar-lo a altres persones.

El període d’incubació del virus, des que una persona se n’infecta fins que apareixen els primers símptomes, pot durar fins a dues setmanes.

Una persona pot tenir el virus i no adonar-se’n fins després d’uns quants dies, contagiant altres persones durant aquest temps. Per això és important extremar les mesures de prevenció.

 

Com prevenir el contagi

Les recomanacions de l’OMS inclouen rentar-se les mans amb freqüència, usar desinfectant i tapar-se la boca abans de tossir o esternudar (millor amb l’interior del colze que amb la mà, per no passar el virus a altres superfícies).

També es recomana evitar el contacte amb qualsevol persona que tingui febre i tos. Les persones que hagin visitat zones afectades i notin aquests símptomes han de buscar atenció mèdica com més aviat millor.

D’altra banda, les autoritats recomanen no menjar carn crua i evitar el contacte amb animals salvatges, perquè encara no s’ha confirmat de quin animal va sorgir el virus.

Els científics treballen per desenvolupar una vacuna per prevenir la infecció, però poden passar anys fins que l’aconsegueixin.

 

Mesures de prevenció global

Les autoritats xineses han tancat els accessos per carretera a Wuhan i també han cancel·lat tots els vols amb origen i destinació a l’aeroport internacional de la ciutat.

També s’han cancel·lat les classes i tota l’activitat als centres públics. La majoria de comerços han tancat. Es recomana a la gent que no surti de casa, encara que molts necessiten fer-ho per anar a comprar menjar i trencar la situació d’aïllament.

Fora de la Xina, els governs han extremat les mesures de prevenció als aeroports, sobretot en els vols procedents de la Xina. Els estrangers repatriats directament des de Wuhan han de passar un període de quarantena a l’hospital per descartar que tinguin el virus.

Junior Report promou el pensament crític dels estudiants. Fes-te soci i dona suport al projecte!

 

 

 

COMPARTIR
Article anteriorEmergències de salut global
Article següentEstratègia mundial per frenar el virus
Llicenciada en Traducció i Periodisme per la Universitat Pompeu Fabra. Actualment és redactora en cap de Junior Report. Ha treballat a l’Agencia EFE, al diari ARA i com a traductora i periodista 'freelance' en diferents mitjans.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here