De el ‘tenez’ a el ‘tennis’

El coronel Walter Clopton Wingfield va inventar les normes del tennis modern a la fi del segle XIX. (Wikipedia)

La història del tennis es remunta fa gairebé mil anys, encara que les primeres raquetes no van aparèixer fins al segle XVI

El tennis modern, amb les seves regles, l’equipament i la pista que s’utilitzen avui dia, no va aparèixer fins a finals del segle XIX. Però els orígens del joc són molt més antics.

Passar una pilota o un altre objecte lleuger per sobre d’una corda o un topall elevat és un joc molt antic que podria haver-se inventat a qualsevol part del món.

A Europa es va convertir en un joc molt popular a partir del segle XII-XIII, encara que aleshores es jugava sense raqueta: els jugadors es passaven la pilota donant-li directament amb la mà i de vegades utilitzaven un guant de pell per no fer-se mal.

Aquesta primera versió del tennis agradava molt als reis i nobles, però també a la resta de la població. A França tothom jugava a el ‘jeu de paume’ (joc de palmell) i, de fet, va anar en una d’aquestes pistes on es va iniciar la Revolució Francesa que va acabar amb la monarquia el 1789.

Quan els jugadors es passaven la pilota deien “Tenez”, del verb francès tenir, que significa “agafa-la”. L’expressió francesa va ser evolucionant fins al nom actual: tenis o tennis.

‘L’eu de paume’ es jugava en locals coberts i, en els seus orígens, els jugadors utilitzaven la mà per passar-se la pilota. (Wikipedia)

Les normes angleses 

Malgrat els seus desacords polítics amb França, el rei anglès Enrique VIII (1491-1547) va descobrir el jeu de paume i ho va importar al seu país. Fins i tot va fer construir un camp de tennis al costat del seu palau per jugar amb els nobles de la cort.

Durant aquesta època es van construir les primeres raquetes de fusta, perquè les delicades mans dels aristòcrates no es malmetessin.

Les primeres raquetes eren més estretes que les actuals i estaven fetes només de fusta. (Wikipedia)

Gairebé tres segles més tard, al 1873, el coronel de l’exèrcit anglès Walter Clopton Wingfield va inventar les normes del tennis tal com les coneixem avui dia: les mesures de la pista, l’ús de raquetes i fins i tot el sistema per explicar els punts i jocs.

Per això es considera que el tennis modern es va inventar a Anglaterra. Al final del segle XIX també van aparèixer els primers clubs i associacions de tennis, gairebé sempre reservades a membres de l’alta societat.

El Campionat de Wimbledon, creat el 1877, és el més antic dels quatre Grand Eslams.

Des de llavors, els materials que s’utilitzen per fabricar les raquetes, les pilotes o l’equipament dels tennistes han evolucionat moltíssim. Però les normes del joc segueixen sent pràcticament les mateixes.

Junior Report impulsa una xarxa de Revistes Escolars Digitals gestionades per alumnes de secundària. Informa’t sobre el projecte aquí.

COMPARTIR
Article anteriorGuanyadors històrics del Roland Garros
Article següentLa millor jugadora de la història
Llicenciada en Traducció i Periodisme per la Universitat Pompeu Fabra. Actualment és redactora en cap de Junior Report. Ha treballat a l’Agencia EFE, al diari ARA i com a traductora i periodista 'freelance' en diferents mitjans.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here