Documentals i teatre per als redactors i redactores de les revistes escolars de Mataró

Debat després de la projecció del documental ‘Marwa’ amb Mouaz Makkieh, voluntari d’Open Cultrual Center i Vicent Grondelle, coordinador de MigraCode Barcelona (Productora Clack)

Junior Report signa acords amb la productora Clack i amb Sala Cabanyes per fomentar el consum cultural entre els escolars

L’alumnat que participa en el projecte Revista Escolar Digital (RED) podrà assistir a les representacions de teatre de la Sala Cabanyes i al ‘Documental del Mes’ que organitza la productora Clack. Totes dues activitats s’inclouen a Junior Report GO, el Pla d’Activitats que organitza Junior Report per fomentar el consum cultural entre els joves.

“L’objectiu és que els nostres redactors i redactores aprenguin a partir de l’observació, l’anàlisi, el debat i l’experiència personal”, comenta Arianna Ranesi, coordinadora del projecte RED a la ciutat de Mataró.

Per poder entrar als espectacles, els i les estudiants compten amb un carnet que els acredita com a “periodistes junior” i que els permet entrar gratuïtament tant al teatre com a la projecció del documental.

Després publicaran les seves cròniques i critiques als seus diaris escolars i per fer-ho hauran d’haver fet entrevistes i fotografies de tot allò que han vist. Una periodista professional els acompanya en tot el procés oferint-los recursos, exemples i models per crear la seva crònica. En paral·lel es treballa el vídeo aplicat al llenguatge informatiu.

“Estem encantats de poder sumar-nos com a col·laboradors del projecte de revistes escolars”, confessa Cristina Madrid, coordinadora de ‘El Documental del Mes’ a Mataró, qui afegeix que aquest cicle de projeccions també s’articula en xarxa i en el qual participen nombroso agents implicats, entre ells la pròpia productora Clack.

Un curs ple d’experiències

Aquesta no és la primera sortida cultural que protagonitzen els redactors i redactores que formen part del projecte RED. Durant el curs passat, els alumnes de l’Escola GEM van tenir l’oportunitat d’assistir al Teatre Victòria per gaudir del musical ‘El Despertar de la Primavera’ i entrevistar als seus actors i actrius protagonistes.

També els estudiants d’Escola Pia Nostra Senyora i FEDAC Sant Andreu van tenir l’oportunitat d’assistir a un esdeveniment de caràcter cultural: la gala dels Premis Gaudí, on van poder entrevistar a personalitats del món de l’espectacle com Júlia Creus, actriu de la sèrie MerlíRaquel Riba, il·lustradora del reivindicatiu personatge de Lola Vendetta; o Miki Núñez, cantautor i ex concursant d’Operación Triunfo.

Altres activitats com el taller sobre periodisme radiofònic, de la mà del periodista i docent Joan Maria Claveguera a la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna-URL, o la cobertura de la gala dels Premis Enderrock 2020.

“Gràcies a aquest acord oferim l’oportunitat de descobrir de molt a prop el teatre amateur per poder-ne fer un anàlisi o una crítica, utilitzant criteris periodístics i aprenent a utilitzar eines digitals”, afirma Anna Gené, presidenta de la Sala Cabanyes. “Alhora, l’alumnat també tindrà l’oportunitat de conèixer el món de l’associacionisme i els valors que es transmeten com el treball en equip, la cooperació́ o el foment de les relacions entre persones”, afegeix Gené.

A Mataró els centres educatius que participen al projecte RED són el GEM (GEM Report), Escola Pia Santa Anna (Epia Santa Anna Report), Cor de Maria (Som Cor Report) i l’Institut Cinc Sénies (Cinc Sénies Report).

Junior Report impulsa una xarxa de Revistes Escolars Digitals gestionades per alumnes de secundària. Informa’t sobre el projecte aquí.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here