El diari per a joves Junior Report celebra el seu tercer aniversari amb un milió i mig de lectors

Una estudiant d'ESO consulta Junior Report per fer els deures. (Junior Report)

Junior Report es consolida com el primer diari digital en espanyol amb continguts multimèdia i adreçat al públic adolescent

Com explicar a un adolescent l’actual pandèmia de Covid-19? I les conseqüències de la caiguda del Mur de Berlín 30 anys després? O per què se celebra el Dia Mundial Contra l’Homofòbia i la Transfòbia el 17 de maig

Tere Prats, professora de l’Escola Pia Sarrià-Calassanç (Barcelona), és una de les docents que utilitza els materials informatius elaborats per Junior Report per explicar l’actualitat als seus alumnes. Prats va accedir a les notícies i recursos pedagògics del diari per explicar al seu alumnat què és el nou coronavirus i quines conseqüències ha tingut la seva expansió pel món. Els hi va facilitar unes diapositives d’actualitat per descobrir les dades més importants sobre la pandèmia. Després, per treballar la comprensió lectora i la capacitat analítica dels estudiants, els hi va entregar fitxes d’activitats que havien de completar. 

Neus, estudiant de segon d’ESO a Mataró, també va accedir a una de les notícies del diari per a joves per documentar-se sobre la vida de Mahoma. Ho havia fet anteriorment per cumplimentar treballs de ciències o d’història

Lectors com la Tere o la Neus han disparat l’audiència de Junior Report fins al milió i mig d’usuaris únics durant el mes d’abril. Durant el període de confinament, han augmentat les visites procedents d’Amèrica Llatina, especialment de Mèxic, Argentina, Colòmbia, Perú, Veneçuela i Xile. Les dades registren també que la ràtio de permanència és de 14 minuts la qual cosa significa que qui acudeix a Junior Report interactua amb el diari. 

I és que en aquests tres anys, el diari Junior Report ha publicat més de 150 temes sobre política internacional, cultura, esports i societat gràcies al treball constant d’un equip de més d’una dotzena de periodistes, comunicadors i infògrafs amb seu a Barcelona (Espanya). 

 

Informació global per adolescents

Un tema d’actualitat global per setmana explicat de manera didàctica i amb un llibre d’estil propi. Aquesta va ser l’aposta periodística del diari Junior Report des del seu llançament l’any 2017 i fins a aquest any, que celebra el seu tercer aniversari amb rècord d’audiència: un milió i mig de lectors amb una ràtio de permanència de lectura d’un quart d’hora

“L’objectiu de Junior Report és que els més joves coneguin els grans temes d’actualitat, que s’interessin per tot el que el seu passa al seu voltant i així puguin formar-se una opinió pròpia i actuar”, afirma Alba Fernández Candial, editora en cap de Junior Report.

Més de 15.000 subscriptors reben cada setmana informació vinculada a un tema d’actualitat, en castellà i català. Articles, vídeos explicatius, infografies i fins i tot divertits Quizz són l’aposta de l’equip de periodistes de Junior Report per fomentar el pensament crític entre els més joves. I tot això adaptat als formats dels nous canals comunicatius, les xarxes socials. 

Des de Junior Report també s’han impulsat col·laboracions amb facultats de periodisme i comunicació de diverses universitats espanyoles. D’aquesta manera, futurs periodistes que encara s’estan formant elaboren continguts del diari supervisats per la redacción central. La Universidad de Murcia (UCAM), la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), la Universidad de La Laguna (ULL) i la Universidad de Navarra (UNAV) són algunes de les que han participat en aquesta iniciativa. 

 

Els valors de Junior Report

Junior Report és un mitjà de comunicació transparent que treballa per elaborar informació veraç i imparcial, i que aposta per oferir eines que fomenten l’esperit crític entre els seus lectors i lectores. 

La sostenibilitat, la igualtat, l’accés a una educació de qualitat, el foment de l’esperit crític entre la població adolescent i l’aposta per la innovació en nous formats i canals comunicatius són les senyes d’identitat del diari. 

“Des de Junior Report entenem l’actualitat com una eina per desenvolupar competències transversals com ara la comprensió lectora, la resolució de problemes, la capacitat argumentativa i analítica, les competències digitals i també les personals i socials”, afirma Francesc Castanyer, director i fundador de Junior Report.

 

Materials i recursos d’educació mediàtica

Junior Report aposta per desenvolupar materials didàctics digitals i impresos que serveixen com a complement de les notícies publicades i permeten treballar la informació amb els alumnes, fer-los reflexionar sobre l’actualitat i ajudar-los a desenvolupar el seu pensament crític afavorint, al mateix temps, l’adquisició de les competències bàsiques. 

“Un dels grans reptes que tenim en matèria educativa actualment és educar la ciutadania, i especialment els menors, perquè puguin desenvolupar-se amb criteri i seguretat en aquest nou entorn. I per a això cal dotar-los d’eines relacionades amb l’educació mediàtica”, afirma Roger Loppacher, president de Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC). Aquest organisme impulsa des del 2018 el programa eduCAC, del qual Junior Report n’és membre, l’objectiu del qual és regular els continguts audiovisuals i, especialment, impulsar programes educatius als centres escolars.

A partir de setembre, Junior Report oferirà nous recursos perquè els centres educatius puguin treballar els continguts d’actualitat a l’aula. Es crearà un nou canal especialitzat de ciència, s’organitzaran els temes publicats per àmbits temàtics (competències) i es crearà un itinerari cada mes sobre temes com gènere, desinformació o canvi climàtic, perquè les escoles puguin seguir un pla de treball vinculat a l’actualitat.

Amb una periodicitat mensual, Junior Report publica un paquet de recursos pedagògics sobre un tema d’actualitat global: des de la caiguda del Mur de Berlín al Brexit, passant pel canvi climàtic, els refugiats o les protestes a Hong Kong, entre d’altres. 

A més, Junior Report ha llançat un especial coronavirus així com un conjunt de materials (fitxes de treball i diapositives projectables) per entendre les claus informatives d’aquest nou virus descobert a finals del 2019 a Wuhan (Xina). 

 

Més de 1.000 redactors en xarxa

El relat explicat pels periodistes professionals de la redacció de Junior Report es complementa amb el projecte Revista Escolar Digital (RED), una xarxa de diaris escolars. Els alumnes s’encarreguen d’escriure, dirigir i editar els seus propis continguts. 

Aquest curs 2019-2020, el projecte RED ha comptat amb la participació de més de 40 centres escolars i un miler de periodistes junior de diferents punts geogràfics del país, entre els quals destaca Catalunya, el País Basc i Madrid. 

A més, amb la situació excepcional causada per la Covid-19, el projecte RED s’ha obert a tota la comunitat educativa per primer cop i de manera gratuïta, proposant un pla de teletreball perquè els estudiants puguin convertir-se en periodistes des de casa seva. Els continguts dels estudiants es publiquen a RED Report, la capçalera que agrupa tots els continguts dels diaris RED. 

 

Reptes de futur

L’objectiu de Junior Report és oferir una informació rigorosa i contrastada presentada de forma didàctica i divulgativa, per combatre la desinformació i les notícies falses que cada cop tenen més pes en l’opinió pública. 

En aquest sentit, Junior Report col·labora amb la unitat d’educació de Maldita.es amb la finalitat de promoure la informació veraç entre els més joves, desmontar “bulos” que es converteixen en fenòmens virals i explicar les claus necessàries per reconèixer per què es tracta d’una informació falsa i com s’ha dut a terme el procés de verificació

El diari per a joves també compta amb el suport d’institucions i entitats de l’àmbit de la cultura, com l’Institut d’al Teatre de Catalunya, l’ESCAC o la Fundació Antoni Tàpies, entre d’altres. A més, Junior Report rep el suport de partners com LCI Escola de Disseny de Barcelona, Trinity College London i ACER for Education.

En el futur més immediat, Junior Report té previst ampliar les seves col·laboracions amb altres mitjans i entitats relacionades amb l’educació mediàtica, sobretot en països llatinoamericans com Xile, Argentina i Colòmbia. A més, s’amplia el consell editorial del diari amb la participació quinzenal de docents, alumnes-redactors i periodistes.

Junior Report és una iniciativa editorial de Blue Globe Media, empresa editora de continguts juvenils. El diari per a joves també té presència en altres mitjans de comunicació com La Vanguardia, líder en informació digital a Espanya; el setmanari El Quinze, de Público; i, anteriorment, amb el magazine cultural Jot Down Kids.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here