El llegat de Nelson Mandela

Llibre 'Mandela i el general'
Imatge de portada del llibre 'Mandela i el general', de John Carlin i Oriol Malet. (DeBolsillo)

Et presentem una selecció de llibres i pel·lícules per recordar la figura del líder sud-africà amb motiu del Dia de Mandela

Nelson Mandela (1918-2013) va ser un activista i polític sud-africà que va passar 27 anys a la presó per defensar els drets dels negres al seu país. Durant dècades, blancs i negres van estar separats a Sud-àfrica: hi havia transport públic, escoles, hospitals, parcs i platges només per a blancs, mentre que els negres tenien accés a menys serveis i de pitjor qualitat. Aquest sistema desigual era conegut com a apartheid.

Mandela va dedicar la seva vida a lluitar per la igualtat. Després de passar gairebé trenta anys a la presó, va aconseguir unir una societat dividida i construir un país en el qual totes les persones tenien els mateixos drets. El 1993 va rebre el Premi Nobel de la Pau i el 1994 es va convertir en el primer president negre de Sud-àfrica.

Mandela va néixer un 18 de juliol i per això cada any se celebra el Dia de Mandela en aquesta data, un dia per celebrar el seu llegat. Et presentem una selecció de llibres i pel·lícules per recordar la seva increïble història.

 

‘El factor humà’ (2008) – John Carlin

El periodista John Carlin va treballar com a corresponsal a Sud-àfrica entre el 1989 i el 1995. Allà va viure els anys més emocionants del país: des de l’alliberament de Nelson Mandela, que havia passat 27 anys a la presó, fins al canvi de govern i el final de l’apartheid.

Quan es va convertir en president el 1994, Sud-àfrica estava molt dividida: blancs i negres havien viscut enfrontats durant dècades. Mandela sabia que havia d’apel·lar als sentiments i emocions dels sud-africans si volia unir el país. I ho va fer a través de l’esport.

El Mundial de Rugbi del 1995 se celebrava a Sud-àfrica. El rugbi havia estat sempre un esport de blancs, la classe opressora, però Mandela va utilitzar el factor humà de l’esport perquè tots, blancs i negres, superessin les seves diferències i fessin costat al mateix equip.

 

‘Invictus’ (2009) – Clint Eastwood

El Mundial de Rugbi de Sud-àfrica també va inspirar la pel·lícula Invictus, dirigida per Clint Eastwood i protagonitzada per Morgan Freeman, en el paper de Nelson Mandela, i Matt Damon com François Pienaar, el capità de la selecció sud-africana de rugbi.

Seguint l’argument de la novel·la El factor humà, el film mostra el poder de l’esport per unir persones. La divisió era tan gran, que els negres preferien donar suport a l’equip anglès abans que a la seva pròpia selecció.

Mandela va comptar amb l’ajuda del capità de la selecció per superar els recels i la desconfiança de totes dues parts i portar a l’equip fins a la final. El que estava en joc, en aquest cas, era molt més que un trofeu.

 

‘Nelson Mandela redibujado’ (2014) – Brett Lotriet Best

Aquest documental narra la història de Nelson Mandela en perspectiva, començant per la seva etapa d’ancià retirat de la política fins a arribar als primers anys de la seva infància.

Compta amb entrevistes tant a familiars com a protagonistes de l’època de l’apartheid, a més d’entrevistar historiadors i experts. Fins i tot hi intervé el periodista John Carlin, autor de diversos llibres sobre Mandela.

 

 

‘El camí cap a la llibertat’ (2018) – Antonio Lozano

El títol d’aquesta novel·la fa referència al llibre El llarg camí cap a la llibertat (1995), l’autobiografia de Mandela. El protagonista d’El camí cap a la llibertat és Walter, un besnét de Nelson Mandela que tenia 13 anys quan el seu besavi va morir. Fins ara mai s’havia preguntat realment qui era, però ara vol entendre tot el que Mandela va fer per Sud-àfrica.

Walter segueix els passos del seu besavi i parla amb persones que el van conèixer per saber com era la seva vida durant l’apartheid, tot el que va sacrificar per la seva lluita i com va afectar la seva família.

 

‘Cartes des de la presó’ (2018) – Nelson Mandela (Traducció de Júlia Ibarz)

Una recopilació de les cartes que Mandela va enviar des de la presó als seus familiars i amics durant els 27 anys que va estar-hi tancat. La correspondència no només mostra el Mandela activista polític i presoner, sinó també el pare, marit, oncle i amic.

Es va trigar deu anys a recuperar els arxius de Mandela, disseminats entre diverses col·leccions. La majoria es conserven a l’Arxiu Nacional de Sud-àfrica.

 

‘Mandela: Del mito al hombre’ (2014) – Justin Chadwick

Aquesta pel·lícula adapta a la gran pantalla l’obra autobiogràfica que el mateix Nelson Mandela va escriure el 1995. Narra la història de la seva vida des que va sortir de la presó de Robben Island fins a la seva etapa com a president de Sud-àfrica (1994-1999).

La pel·lícula dirigida per Justin Chadwick va estar nominada als premis BAFTA a la millor pel·lícula.

 

‘Mandela i el general’ (2018) – John Carlin i Oriol Malet

Aquest còmic gira al voltant de la relació entre Nelson Mandela i Constand Viljoen, un militar blanc d’ultradreta que va estar a punt de liderar un cop d’estat contra Mandela quan va guanyar les eleccions en 1994.

Madiba va convèncer a Viljoen d’abandonar la violència i negociar una sortida pacífica al conflicte racial a Sud-àfrica.

Cada dia seleccionem una notícia, n’expliquem el context i dissenyem materials perquè estudiants de tot el món puguin llegir, debatre i opinar sobre l’actualitat a classe. Subscriu-t’hi!

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here