El poder de la informació en guerra

Les notícies falses i la desinformació influeixen en l’ànim dels soldats i permeten guanyar aliats entre la població

La matinada de dijous 24 de febrer, l’exèrcit de Rússia va iniciar una invasió d’Ucraïna per diversos punts del país. El president rus, Vladímir Putin, va fer un discurs televisat en què va justificar l’ofensiva per “desnazificar i desmilitaritzar Ucraïna”.

Quan parla de “desnazificació”, Putin equipara el govern d’Ucraïna amb el govern de l’Alemanya Nazi, que entre 1933 i 1945 va imposar un règim dictatorial, va envair altres països europeus i va dur a terme l’Holocaust, l’assassinat de milions de persones per pertànyer a minories ètniques i religioses.

Així, segons el president rus, les autoritats ucraïneses han comès un “genocidi” a l’est del país: han perseguit i matat milers de persones per ser d’origen rus, i per això ha enviat les tropes russes per “defensar-los” .

Les notícies falses i la desinformació tenen un paper molt important a les guerres. Poden influir en l’ànim dels soldats i canviar el resultat dels combats: no és el mateix lluitar sabent que hi ha opcions de vèncer l’enemic, que creient que tot està perdut. El mateix passa amb la resta de la població civil, que ha de decidir entre arriscar-se i quedar-se a casa seva, o bé deixar-ho tot per salvar la vida.

En plena era digital, internet i les xarxes socials han fet molt més fàcil accedir a la informació, però també han multiplicat els rumors i notícies falses. Els governs en són conscients i per això utilitzen tots els canals de comunicació possibles per vendre la seva versió de la història.

Les autoritats russes controlen molt bé el seu discurs per convèncer l’opinió pública i legitimar l’actuació de les seves tropes: mai no utilitzen la paraula “guerra” “invasió” o “atac”, sinó que parlen d’”operació militar especial” de l’exèrcit. Alhora, presenten el govern ucraïnès com un règim repressiu que viola els drets humans de la població a l’est d’Ucraïna.

Aquest discurs es contradiu amb el del president ucraïnès, Volodímir Zelenski, que ha acusat Putin de violar la sobirania d’Ucraïna. Els últims dies, Zelenski ha aparegut en diversos vídeos a xarxes socials envoltat de soldats ucraïnesos per desmentir que s’hagi rendit o fugat del país.

Zelenski assegura que Putin intenta “manipular el concepte de genocidi” per justificar el seu atac i ha denunciat Rússia davant la Cort Internacional de Justícia, el tribunal més important de les Nacions Unides, encarregat de jutjar els crims de guerra.

Cada dia seleccionem una notícia, n’expliquem el context i dissenyem materials perquè estudiants de tot el món puguin llegir, debatre i opinar sobre l’actualitat a classe. Subscriu-t’hi!

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here