El projecte RED premia l’escriptura creativa per celebrar la Diada de Sant Jordi

Jordi Valls (Col·legi Badalonès), Pau Bernet (Escola Pia Nostra Senyora) i Paula Rivera (FEDAC Ripollet), guanyadors del primer concurs d'escriptura creativa de RED. (Junior Report)

Tres estudiants de secundària han estat premiats en les categories de narrativa, poesia i il·lustració en la primera edició del certamen

El projecte Revista Escolar Digital (RED) ha convocat la primera edició del Concurs d’escriptura creativa RED amb motiu de la Diada de Sant Jordi i del Dia Internacional del Llibre que se celebren cada any el dia 23 d’abril. Un concurs la participació del qual s’ha proposat a l’alumnat de tots els centres que formen part del projecte.

Els participants podien escollir entre quatre categories per presentar les seves obres: narrativa, text periodístic, poesia i il·lustració.

La temàtica era lliure, però tenint en compte la situació excepcional de confinament pel coronavirus, es van valorar propostes que tinguessin com a tema principal l’ús de les noves tecnologies en època de confinament. A més, també es podien presentar articles que s’haguessin publicat anteriorment a les seves revistes escolars.

Els guanyadors de la primera edició

L’alumne de 4t d’ESO del Col·legi Badalonès, Jordi Valls, va ser el guanyador de la categoria poesia amb l’obra La plaça és sola. El poema descriu la solitud d’una plaça que un dia estava plena de vida, i que ara guarda aquella bellesa vital a la seva memòria.

Quatre maleïts rals va ser l’obra guanyadora de la categoria de narrativa. En aquesta el seu autor, Pau Bernet, alumne de primer de batxillerat de l’Escola Pia Nostra Senyora, narra la història d’una treballadora d’una fàbrica tèxtil. Un relat que rememora la dura realitat que moltes persones, especialment dones, van viure durant la revolució industrial.

Paula Rivera, alumna de 4t d’ESO del centre FEDAC Ripollet, és l’autora d’Un hola lejano, l’obra guanyadora a la categoria d’il·lustració en la qual retrata, amb una gran emotivitat, una de les realitats que es viuen en aquests moments: les videotrucades entre familiars i amics. Per últim, la categoria de text periodístic ha estat declarada deserta per part del jurat.

Els tres guanyadors rebran, conjuntament amb la resta d’integrants de la redacció escolar RED, un pack de llicències digitals cortesia de Legiland, partner del diari per a joves Junior Report.

A més, totes les obres premiades en aquesta primera edició del concurs d’escriptura creativa RED s’inclouran en una publicació impresa, que comptarà també amb una selecció dels millors articles del projecte.

 

Cicle cultural en confinament

Aquest concurs s’ha celebrat en uns dies excepcionals. Tot i això, les redaccions dels periodistes júnior continuen actives des de les seves llars i, per fer la feina més interactiva, des del projecte han impulsat un cicle cultural virtual.

Les redaccions han pogut entrevistar escriptors com Jordi Sierra i Fabra, Care Santos, Little Red Read. Pròximament també entrevistaran a Juan Pablo Cuevas, a través dels Instagram Live conduïts per l’equip del projecte.

D’aquesta manera, l’alumnat ha continuat treballant i aprenent des de casa seva. A més d’utilitzar les xarxes socials com una finestra per gaudir de la cultura, els redactors estan seguint un pla de teletreball per tal de mantenir actives les seves revistes. L’objectiu era poder celebrar la festa de la Diada de Sant Jordi i Dia Internacional del Llibre compartint les seves creacions literàries amb els seus companys i companyes mitjançant aquest concurs.

 

Coneixes el projecte Revista Escolar Digital (RED)?

El projecte Revista Escolar Digital (RED) és una xarxa de diaris escolars dirigits, redactats i gestionats per estudiants amb el suport de periodistes professionals.

Actualment, 37 centres de Catalunya, Madrid i el País Basc formen part del projecte: més de 1.000 redactors i redactores treballant en xarxa sota la coordinació de més de 50 docents i periodistes.

A banda de la creació del pla de teletreball, amb motiu del confinament pel nou coronavirus, l’equip ha obert el projecte a tota la comunitat educativa de forma gratuïta mitjançant el diari col·laboratiu RED Report, obert a les publicacions i continguts periodístics d’estudiants d’arreu del món.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here