Els nens i nenes: els més vulnerables a la pobresa

Un dels pacients al centre d'estabilització per a nens greument desnerits de l'Hospital Burao, en Somalia. (Marieke van der Velden / Save the Children)

El treball infantil, els problemes de creixement i la falta d’accés a l’educació són algunes conseqüències de la pobresa entre els més joves

La infància hauria de ser una etapa per jugar, descobrir i aprendre. Però hi ha molts nens al món que no tenen accés a una educació i de vegades ni tan sols tenen menjar o un habitatge digne.

Un de cada dos nens està en risc de pobresa”, explica Antoni Pérez, director de Save the Children a Catalunya.

La pobresa és la vulneració més greu dels drets humans i precisament els nens i nenes són els més vulnerables davant aquesta situació.

 

Quins són els riscos de ser pobre?

Segons el director de Save the Children a Catalunya, la pobresa implica diferents riscos: problemes de creixement, explotació infantil, malnutrició i altres malalties greus.

Creixement i desenvolupament. Al món hi ha 50,5 milions de nens amb desnutrició aguda. A més, més de 150 milions de nens menors de cinc anys sofreixen retard en el creixement per una falta de nutrients, la qual cosa pot ocasionar danys irreversibles a la capacitat cerebral, segons l’Informe de Nutrició Mundial 2018.

Desnutrició extrema. “D’aquí a l’any 2030 moriran 60 milions de nens menors de cinc anys i la meitat seran bebès”, apunta Pérez. Segons explica, el 45% de les morts de nens estan relacionades amb la desnutrició.

Treball infantil. A tot el món hi ha milions de nens i nenes forçats a treballar en condicions pèssimes i amb una remuneració molt baixa. De vegades, ho fan per a ajudar a les seves famílies. El treball i l’explotació infantil suposa una violació dels drets humans. No obstant això, el problema segueix molt estès avui dia.

El treball infantil impedeix que els nens se centrin en la seva educació, un element clau per al seu futuro. (Tom Merilion/Save the Children)

 

L’educació: una assignatura pendent

L’educació és clau per reduir la pobresa perquè ofereix l’oportunitat de formar-se, evolucionar i crear-se un futur. Els nens i nenes que estudien tenen més possibilitats de sortir del cercle de la pobresa.

“Per a trencar el cicle i la cronificació de la pobresa és important que els nens i nenes tinguin més habilitats per afrontar la seva vida i més capacitats per poder desenvolupar-se professionalment”, explica Pérez.

En l’actualitat, hi ha 263 milions de nens i nenes no escolaritzats. En el cas de les nenes, la situació s’agreuja perquè moltes són obligades a casar-se i deixen d’anar a escola per a atendre la seva nova família.

 

Viure en zones de conflicte

En alguns casos, tenir accés a una educació és encara més complicat. Segons Save the Children, un de cada cinc nens a tot el món viu en països o zones de conflicte. l’Afganistan, l’Iraq, Síria, Iemen i Nigèria són els països on hi ha més nens i nenes que pateixen la guerra.

Les dades d’UNICEF, l’Agència de Nacions Unides per a la Infància, indiquen que uns 50 milions de nens al món viuen fora dels seus llocs d’origen i, d’aquests, 28 milions han estat forçats a fugir per culpa dels conflictes i la violència.

View this post on Instagram

Este pequeño es uno más de los 160.000 sirios que han escapado de una reciente escalada de la violencia en el noreste de #Siria.⁠ ⁠ Nuestros colegas de UNICEF han respondido con urgencia a esta situación junto con sus socios, proveyendo agua potable, alimentos y controles médicos para las personas más vulnerables.⁠ ⁠ Este lunes, @antonioguterres urgió a una inmediata reducción de la violencia y enfatizó que los civiles deben ser protegidos en todo momento. También hizo hincapié en que se debe garantizar el acceso humanitario sin trabas a los civiles que lo necesitan para permitir a las #NacionesUnidas y a sus socios humanitarios continuar adelante con esa tarea vital.⁠ ⁠ Regram: @UNICEF | ?: UNICEF /Syria 2019/Souleiman⁠ ⁠ #NoSonUnObjetivo #NiñosEnLaMira #ObjetivosMundiales

A post shared by Naciones Unidas (@nacionesunidas) on

Una altra amenaça per a la infància és el canvi climàtic, que obliga moltes famílies a abandonar la seva llar i desplaçar-se per causes relacionades amb el clima i els desastres naturals. Són els anomenats refugiats climàtics.

L’augment generalitzat de les temperatures, la pujada del nivell de la mar provocada pel desglaç dels pols, les sequeres o inundacions són algunes de les conseqüències del canvi climàtic i posen en perill la vida de moltes persones.

En aquest sentit, és important conscienciar i implicar-nos en la lluita contra el canvi climàtic per a minimitzar els danys i impedir que augmenti el nombre de refugiats, molts dels quals són nens el futur dels quals està en joc.

Junior Report promou el pensament crític dels estudiants. Fes-te soci i dona suport al projecte!

COMPARTIR
Article anteriorNike impulsa els dissenyadors del futur
Article següentParlem de pobresa: Què la causa? És igual a tot el món?
Graduada en Periodisme per la Universitat Autònoma de Barcelona (2016) i en Filologia Anglesa per la University of the Fraser Valley de Canadà (2019). És redactora de Junior Report i del canal Innovación & Tech. També ha realitzat reportatges audiovisuals per a Televisó de Catalunya i ha escrit a la secció de Cultura de La Vanguardia.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here