Ensenyar anglès a secundària mitjançant la pràctica periodística

Les coordinadores del projecte Revista Escolar Digital (RED), la Lali Bueno i l'Ada Sanuy, presenten la iniciativa davant dels docents d'anglès. (Junior Report)

El projecte Revista Escolar Digital (RED) presenta la seva metodologia durant la convenció anual dels professors d’anglès de Catalunya (APAC)

Per Pau Bernet Serra

L’equip del projecte Revista Escolar Digital (RED), va presentar la seva proposta educativa durant la 33a edició de la convenció de l’Associació de Professorat d’Anglès de Catalunya (APAC), que va tenir lloc el passat 31 de gener a Barcelona.

RED és una xarxa de capçaleres digitals gestionades pels mateixos estudiants, coordinats per un equip de periodistes professionals de Junior Report. La iniciativa busca que els alumnes desenvolupin el seu esperit crític alhora que potencien habilitats com l’expressió escrita i oral i treballen competències com el treball en equip.

El projecte va participar en la convenció, que va comptar amb més de 50 ponents, amb la col·laboració de cinc centres dels més de 35 que participen en la iniciativa. Van acudir Escola GEM (Mataró), Escola Projecte (Barcelona), Lestonnac (Tarragona), Escola Pia Nostra Senyora (Barcelona) i IPI Samaniego (Vitòria).

Les coordinadores del projecte Revista Escolar Digital (RED), juntament amb les professores d’anglès dels centres que participen en el projecte RED. (Junior Report)

 

Periodisme i treball en xarxa per aprendre anglès

Durant la seva intervenció, els docents dels centres i les coordinadores del projecte van explicar als professors de l’audiència com han treballat l’anglès a través de les redaccions escolars.

Els alumnes dels centres van entrevistar en anglès a l’activista antibel·licista nord-americana Mollie Davis a través d’una videoconferència en què es va utilitzar la tecnologia de Microsoft Teams. També van crear una versió de la cançó de John Lennon, Imagine.

Aquestes activitats es van emmarcar dins del Dia Escolar de la No Violència i la Pau, celebrat el 30 de gener. Va ser el tema destacat del mes de les diferents capçaleres del projecte RED. D’aquesta manera, cadascuna ho va treballar des del seu angle.

 

Centres de secundària innovadors

L’Escola GEM de Mataró va explicar com el projecte RED els serveix per ser posar en pràctica metodologies pedagògiques innovadores i treballar l’educació emocional, l’aprenentatge cooperatiu, l’emprenedoria i la internacionalització.

L’Escola Projecte de Barcelona va destacar el vessant integradora i l’ús del mètode de disseny del pensament per potenciar l’esperit crític dels joves periodistes.

L’escola Pia Nostra Senyora va posar èmfasi en la capacitat de dur a terme un treball cooperatiu en què es combinin diverses disciplines, en el qual poden participar alumnes dels diversos batxillerats que ofereixen.

Des de Tarragona, Lestonnac, un centre concertat de més de 300 anys d’història, va destacar el seu model pedagògic propi, el treball en equip i el seu compromís amb el medi ambient.

L’IPI Samaniego de Vitòria va voler donar importància a l’aprenentatge basat en la diversitat, la pluralitat, la interculturalitat i la igualtat.

 

Què és el projecte RED?

La Revista Escolar Digital (RED) és una iniciativa de Blue Globe Media, empresa especialitzada en productes informatius per al públic infantil i juvenil com el diari Junior Report, que cada setmana tracta un tema d’actualitat.

A més dels diaris escolars, Blue Globe Media ha posat en marxa altres iniciatives per introduir el periodisme a l’aula, com els Tallers de Periodisme i Fake News per a primària i secundària que fomenten la lectura crítica de diaris i ensenyen a identificar notícies falses.

Aquest any, la productora ha llançat Junior Report Aula, una sèrie de materials i recursos educatius per treballar l’actualitat a l’aula amb Junior Report: diapositives d’actualitat, fitxes d’activitats, articles periodístics i materials d’educació mediàtica.

 

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here