Estratègia mundial per frenar el virus

Països d'arreu del món coordinen mesures de prevenció per frenar el contagi del coronavirus. (Toni Albir / EFE)

El coronavirus va sorgir a la ciutat xinesa de Wuhan a finals del 2019 i ja s’ha propagat a diversos països

El món està en alerta pel coronavirus Covin-19, un virus que va aparèixer a la ciutat xinesa de Wuhan a finals del 2019 i que avui dia ha provocat més de 900 morts i ha contagiat 40.000 persones.

El coronavirus és un tipus de virus que afecta els pulmons i produeix els efectes d’un refredat comú (febre, tos, mal de cap), però en alguns casos pot desenvolupar malalties més greus.

Les autoritats xineses han confirmat que el focus del virus va ser el mercat de peix i mariscos de Wuhan, on també es venen animals salvatges de manera il·legal.

La Xina treballa amb l’Organització Mundial de la Salut (OMS) per estudiar el virus i com es transmet, amb l’objectiu de trobar una vacuna per prevenir-lo. L’OMS ha declarat el coronavirus com una emergència de salut pública d’importància internacional (ESPII).

Mentrestant, la ciutat està en quarantena: se n’han tancat l’aeroport i els accessos per carretera. Les classes s’han suspès, molts negocis han tancat i en alguns supermercats comencen a escassejar els aliments. Les autoritats recomanen a la gent quedar-se a casa.

D’altra banda, la resta de països han posat en marxa diverses mesures preventives per evitar la propagació del virus. La immensa majoria d’afectats pel coronavirus és a la Xina, però també se n’han detectat casos en una trentena de països a Europa, Oceania i Amèrica del Nord.

Als aeroports d’aquests països es fan controls als passatgers procedents de la Xina, mentre que els estrangers que viuen a Wuhan i han estat repatriats han de passar un període de quarantena a l’hospital.

 

 

La Xina intenta controlar l’epidèmia

L’esclat del coronavirus ha coincidit amb l’Any Nou Xinès (25 de gener) que cada any mobilitza milions de persones arreu del món, ja que molts emigrants xinesos aprofiten per tornar a la Xina i visitar la família en aquestes dates.

Per això s’han detectat casos de coronavirus a totes les províncies xineses i una dotzena de ciutats estan aïllades en quarantena.

Davant de la ràpida propagació del virus s’ha construït un hospital en 10 dies per acollir les persones afectades a Wuhan. El nou centre mèdic està fet amb materials prefabricats i té capacitat per a 1.000 llits.

A tota la Xina hi ha més de 40.000 afectats pel virus, segons fonts oficials. Però es creu que les xifres podrien ser molt més elevades perquè el govern xinès exerceix un control estricte de tot el que es publica, cosa que dificulta l’accés a la informació real sobre la situació.

Les autoritats xineses controlen el contingut que es comparteix per internet i bloquegen les webs estrangeres per impedir que els ciutadans tinguin una altra informació que no sigui l’oficial.

L’objectiu d’aquesta censura informativa és evitar que el pànic s’estengui i mantenir la imatge de la Xina com a potència mundial.

 

Els efectes a més a més de la salut

Les mesures per evitar la propagació del virus han tingut efectes molt diversos en l’àmbit polític, econòmic i fins i tot social. 

Corea del Sud, el Japó i Nova Zelanda han decidit prohibir l’entrada d’estrangers que hagin estat a la província xinesa de Hubei, la capital de la qual és Wuhan. Els Estats Units també han prohibit l’entrada a estrangers que hagin visitat la Xina aquests últims dies.

Les restriccions en transport aeri poden afectar la producció d’algunes empreses, que deixaran de rebre subministraments de la Xina. Igualment, moltes empreses estrangeres han cancel·lat l’activitat de les seves plantes a la Xina.

Esdeveniments internacionals com el Mobile World Congress, que cada any reuneix milers de visitants dels cinc continents a Barcelona, també s’han vist afectats.

Moltes empreses hi han cancel·lat la seva participació per evitar el risc de contagi, mentre que l’organització ha decidit prohibir-hi l’entrada a les persones que hagin estat a la Xina les últimes dues setmanes.

Junior Report promou el pensament crític dels estudiants. Fes-te soci i dona suport al projecte!

 

 

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here