Google supera als metges en detectar càncer de mama

Google health crea un nou algoritme a la seva intel·ligència artificial (IA) per detectar la malaltia, i supera als cardiòlegs disminuint els falsos positius i falsos negatius

Per Adrià Puigventós de Les Cinc Sénies Report

Google ha començat l’any un pas per davant dels metges. La companyia ha desenvolupat un sistema d’intel·ligència artificial capaç de detectar càncer de mama millor que les mamografies actuals.

Google ho ha aconseguit a partir d’un algoritme. Nature va publicar l’estudi el primer dia de gener. Google creu que la intel·ligència artificial pot millorar els falsos positius i falsos negatius, per exemple: Als Estats Units es va reduir un 5,7 %. Google diu que és millor, malgrat que la seva IA té menys informació que els humans. Això s’ha aconseguit a partir de 28.953 mamografies i diferents estudis.

Però, què és el càncer? El càncer és un creixement cel·lular anormal, que normalment deriva d’una sola cèl·lula. Per això, les cèl·lules canceroses perden el control i per tant, poden multiplicar-se envaint teixits i provocant errors als òrgans i finalment, un error del sistema que causa la mort. Malgrat això, s’estan fent molts estudis i avenços cap a un futur on el càncer no sigui més que la grip.

Per entendre millor el que suposa el càncer, Les Cinc Sénies Report ha fet dues entrevistes, la primera a una psicòloga i la segona a una científica, les dues expertes en el tema.

L’Esther Lumière, la psicòloga explica com afecta el càncer des d’un punt psicològic:

El diagnòstic i tractament del càncer comporta uns canvis força rellevants que afecten no només a la mateixa persona afectada, sinó a la seva família i entorn social. […] Aquests símptomes poden provocar el desencadenament d’emocions, ira, negació, tristesa, etc. […]”

Per tant, podem dir que psicològicament les persones estan en un moment molt sensible de la seva vida, pel que algunes d’elles necessiten suport psicològic. […].

“El diagnòstic i tractament de càncer comporta uns canvis força rellevants que afecten no només a la mateixa persona afectada, sinó a la seva família i entorn social.”

ESTHER LUMIÈRE, 2020

L’Ariadna, graduada en ciències ambientals, diu que el càncer és una malaltia que està a l’ordre del dia. La compara amb la grip, i argumenta que abans la gent moria de grip fins que es va trobar una vacuna i ara la gent ja no es mor. També remarca que cada vegada,  els nostres hàbits són pitjors i això fa que més gent tingui càncer.

Ella creu que el procés que es duu a terme per a erradicar el càncer és necessari però per contra et deixa molt baix de defenses i per tant, pots agafar altres malalties.

A continuació, Les Cinc Sénies Report ha enquestat els alumnes del centre per descobrir si tenen un familiar amb càncer i en cas afirmatiu, quin dels familiars és:

Gràfica dels familiars dels alumnes del centre amb càncer

En conclusió, això demostra que la intel·ligència artificial és millor i pot ajudar-nos molt en un futur pròxim. Esperem que d’aquí a uns anys es trobi una cura definitiva.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here