INEFC: Apostant per la igualtat de gènere

Un grup de dones estudiants de l'INEFC celebra el Dia de la Dona el 2018. (INEFC)

L’INEFC treballa en un nou protocol contra l’assetjament sexual, mentre el centre de Lleida crea la seva pròpia Comissió d’Igualtat

Ja fa temps que l’INEFC lluita a favor de la igualtat de gènere en l’educació física i l’esport, a més de treballar per incorporar la perspectiva de gènere a tots els nivells, des de l’estructura organitzativa fins a les assignatures que s’imparteixen a les aules.

Per canalitzar aquesta tasca, l’INEFC Barcelona va constituir l’any 2016 la Comissió d’Igualtat, formada pel director del centre, Xavier Iglesias, i per representants del professorat, l’alumnat, el personal d’investigació i el personal d’administració i serveis.

Des de la comissió s’atenen totes les inquietuds o queixes relacionades amb el sexisme o la desigualtat de gènere que puguin produir-se a la comunitat de l’INEFC.

D’altra banda, s’impulsen actes de sensibilització i conscienciació, com la Setmana de les Dones, i s’elaboren activitats de formació en perspectiva de gènere i prevenció de violències sexuals al professorat i alumnat del centre.

View this post on Instagram

Setmana de les Dones a l'#INEFCbcn, organitzada per la Comissió d'Igualtat de l'INEFC Barcelona . 📍Dimarts, 3 de març d’11 a 12.30 h, a la Sala d’Actes Conferència “El discurso de la prensa en torno a las deportistas”, de la Dra. Susana Guerrero (U. de Màlaga) . 📍Dijous, 5 de març a les 11 h, a la terrassa. Tothom està convidat a moure's per la igualtat! . 📍Del 24 de febrer i fins el 8 de març (S’ha ampliat el termini!) Recordeu que totes i tots podeu participar al IV Concurs de fotografia “Dona i Esport”, enviant la fotografia a: igualtat.inefcbcn@gencat.cat (fins al diumenge 8 de març), i compartir-la a les xarxes socials amb els hashtags #donesinefc2020 i @inefcatalunya.

A post shared by INEFC (@inefcatalunya) on

Seguint l’exemple del centre de Barcelona, l’INEFC Lleida va constituir la seva pròpia Comissió d’Igualtat a finals del 2019.

“Volem tenir un espai on abordar les situacions que es puguin produir i disposar d’una bústia de correu per l’alumnat, a més de col·laborar amb la Comissió de Barcelona en altres projectes”, afirma Carlota Torrents, professora de l’INEFC i membre de la nova Comissió d’Igualtat.

Per a Torrents, la desigualtat que existeix actualment als estudis esportius és molt evident. “Cada vegada tenim menys dones que estudien a l’INEFC, és preocupant i hem d’actuar en conseqüència”, assegura.

Segons la professora de l’INEFC Lleida, una de les claus per millorar la situació implica incorporar la perspectiva de gènere als estudis esportius. Per fer-ho, la nova Comissió d’Igualtat impartirà formació al professorat del centre.

 

Protocol conjunt d’actuació

En les últimes setmanes, les Comissions d’Igualtat d’ambdós centres estan treballant en l’elaboració del primer protocol propi per prevenir, detectar i actuar sobre les situacions d’assetjament sexual i per raó de sexe, identitat de gènere, orientació sexual i altres conductes masclistes.

“La nostra intenció és crear una eina que permeti tenir pautes de com actuar davant l’assetjament o la violència masclista. Que tothom sàpiga que es pot evitar i cal donar-hi resposta.”, explica Susanna Soler, professora de l’INEFC Barcelona, coordinadora del Grup d’Investigació Social i Educativa de l’Activitat Física i l’Esport, i membre de la Comissió d’Igualtat de l’INEFC Barcelona.

També es vol evitar que es produeixi la denominada victimització secundària, quan la víctima és jutjada o discriminada per haver denunciat, un fet que sol produir-se en aquest tipus de situacions.

Una alumna de l’INEFC Lleida llegeix el manifest feminista durant el 8M del 2019. (INEFC)

Ara mateix, el projecte es troba en fase d’anàlisi dels models de protocols que tenen altres institucions properes, com la Universitat de Barcelona, la Universitat de Lleida o la Generalitat de Catalunya.

Actes de conscienciació pel 8M

Un dels pilars d’acció de les comissions d’igualtat de Barcelona i Lleida és la conscienciació i sensibilització, tant per part de l’alumnat com del professorat i la resta de personal de l’INEFC.

Una de les jornades més assenyalades és la del 8 de març: Dia Internacional de la Dona. En aquest sentit, s’han preparat activitats durant tota la setmana.

A Barcelona, la Comissió d’Igualtat ha organitzat activitats de sensibilització del 2 al 6 de març i farà circular un vídeo de conscienciació elaborat per alumnes del centre.

També s’ha programat una conferència sobre el tractament de la dona esportista als mitjans de comunicació amb la doctora Susana Guerrero, experta de la Universitat de Màlaga. Finalment, el dia 5, totes les dones del centre estan convidades a reunir-se en un acte de germanor per reforçar un espai de trobada entre dones al centre.

Per la seva part, la Comissió d’Igualtat de Lleida ha organitzat una performance on participaran 130 estudiants del centre, amb l’objectiu de visibilitzar les desigualtats en l’àmbit esportiu i acadèmic entre homes i dones.

L’acte comptarà amb la participació de l’Associació Esport Femení de Lleida, que proporcionarà el testimoni de dones esportistes que s’han trobat amb situacions de discriminació per qüestions de gènere a Lleida.

Imatge de l’acte d’agermanament del col·lectiu de dones de l’INEFC Barcelona el 8M del 2019. (INEFC)

Informació elaborada en col·laboració amb INEFC

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here