Internet: El món connectat

La connexió a internet ens permet estar permanentment informats i en contacte amb altres persones a tot el món. (Getty)

A més de comunicar-nos i navegar per les xarxes socials, internet pot ajudar a aconseguir una societat més justa i igualitària

La forma en què ens relacionem amb els altres, com expressem les nostres idees i pensaments, com treballem o estudiem per a un examen va canviar del tot amb l’aparició d’internet a la fi dels anys 90 i principis del 2000.

Internet ens permet estar permanentment connectats a un món globalitzat. I això té els seus avantatges i els seus inconvenients.

Si tenim cap dubte, el podem consultar i resoldre a l’instant. Podem parlar amb qualsevol persona i penjar una foto en qualsevol moment i a qualsevol lloc (sempre que hi hagi cobertura). A dia d’avui, la comunicació no té límits.

A més a més, internet ha posat a l’abast de tothom una gran quantitat d’informació de forma gratuïta i accessible.

 

No obstant això, estar sempre connectat també té un preu. La informació personal que publiquem té un gran valor per a les empreses i això posa la nostra privacitat en perill.

D’altra banda, quan naveguem per internet o fem un apunt a les xarxes socials ens exposem a una comunitat formada per milions de persones, i això pot donar motiu a comportaments nocius com el ciberbullying o assetjament a les xarxes.

Finalment, la infinita quantitat d’informació que circula per internet fa que sigui més difícil distingir les notícies reals de les falsedats i les fake news. La desinformació provoca que siguem menys lliures a l’hora de prendre les nostres decisions.

 

Del telègraf a la fibra òptica

El Dia d’Internet té el seu origen en el Dia Mundial de les Telecomunicacions i la Societat de la Informació (DMTSI), una jornada instaurada per la Unió Internacional de Telecomunicacions (UIT), l’agència de Nacions Unides dedicada a la informació i comunicació.

La UIT va establir aquesta jornada fa 50 anys, el 17 de maig de 1969, per conscienciar sobre el paper de les noves tecnologies a l’hora de desenvolupar les diferents cultures del món.

Però la història de la UIT es remunta a molt abans. En concret, al 17 de maig de 1865, quan es va signar el primer Conveni Telegràfic Internacional. A mitjan segle xix, el telègraf va revolucionar les comunicacions igual que el telèfon o internet ho van fer unes dècades més tard.

El treball de la UIT se centra a promoure les noves tecnologies i internet per fer un món millor, per exemple: invertint en infraestructures que millorin l’accés a internet a regions pobres, facilitant l’empoderament de la dona a través de les noves tecnologies, treballant per reduir la bretxa digital

 

Internet per a tots: el repte del futur

Precisament, garantir l’accés a internet a tota la població mundial és un dels grans reptes del futur.

Segons dades de la UIT del 2020, un 63,2% de la població mundial està connectada a internet. No obstant això, aquesta xifra mostra la desigualtat entre les zones desenvolupades com Europa o Amèrica del Nord (amb més del 85% de la població connectada) i regions més pobres com el continent africà (amb menys del 50%).

Tenir accés a internet és una de les claus per aconseguir els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Perquè una societat ben informada i connectada pot treballar millor i més unida per tal d’ajudar tots els seus membres i reduir les desigualtats.

Junior Report dissenya unitats didàctiques per llegir i treballar l’actualitat a l’aula. També ofereix recursos d’educació mediàtica per fomentar la lectura crítica dels mitjans de comunicació. Consulta la nostra pàgina web!

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here