Japó: el país del Sol Naixent

Temple Fushimi-Inari-taisha
El santuari de Fushimi Inari-taisha és un dels llocs més visitats de Kioto. (Zairon / Wikipedia)

El país nipó es caracteritza pel contrast entre la vida moderna i les tradicions més antigues

Japó és un país llunyà en distància i en cultura que exerceix una poderosa atracció en l’esperit dels més curiosos i aventurers. El nom del Japó en japonès, Nihon o Nippon, significa “país on neix el sol”: d’aquí que se’l conegui com el país del sol naixent.

A simple vista sembla que el Japó és una illa, però en realitat és un arxipèlag d’illes molt properes entre elles. En concret, el Japó compta amb 6.852 illes que cobreixen una superfície de gairebé 380.000 quilòmetres quadrats, una mica més que la superfície d’Alemanya. Les més importants són Hokkaidō, Shikoku, Kyūshū, Okinawa i Honshū, l’illa més gran i poblada, on es troba la capital del país: Tòquio.

Malgrat que gran part del territori és zona muntanyenca, el Japó és un dels països més urbanitzats i amb més densitat de població: té més de 126 milions d’habitants i és el 11è país més poblat del món. La majoria dels seus habitants es concentren a les ciutats i pobles de la costa.

El Japó és una monarquia parlamentària. L’Emperador Naruhito, que va succeir el seu pare al tron el 2019, representa la unitat de l’Estat encara que la seva figura és de caràcter simbòlic i amb prou feines té funcions polítiques. No obstant, durant segles els emperadors japonesos van tenir molt de poder i se’ls atribuïa un origen diví.

 

Un país de contrastos

Japó és un país de contrastos. D’una banda està la seva modernitat, amb grans ciutats com Tòquio i Kyoto. Aquí hi predominen grans gratacels, pantalles publicitàries, llums de neó i carrers plens de persones.

Al barri de Shibuya de la capital japonesa hi ha un dels passos de vianants més famosos i fotografiats pels turistes, que representa perfectament la vida urbana i cosmopolita al Japó.

Tòquio té prop de 14 milions d’habitants i és una de les ciutats més visitades del món, per això té dos aeroports internacionals. No obstant això, el Japó és sobretot conegut per la xarxa de trens d’alta velocitat que connecten les principals ciutats del país en només unes hores.

L’altra cara del Japó són la tradició i la naturalesa. Als afores de Tòquio hi ha Senso-Ji, un dels temples budistes més famosos del país i el més antic de la ciutat, i Nikko, un dels centres més importants del budisme al Japó.

A la mateixa illa de Honshu, una mica més al sud, es troba la ciutat de Kyoto. Allí podem visitar espais com el famós santuari Fushimi Inari-taisha, el temple Kiyomizu-dera i el de Tenryū-ji, un dels cinc temples zen més grans de la ciutat i declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.

La floració dels cirerers marca el final de l’hivern i cobreix el país de rosa: l’arribada de la primavera se celebra amb festivals a diferents parts del país. Els costums i tradicions estan molt arrelats en la societat japonesa, que rendeix homenatge als seus avantpassats amb el festival d’Obon.

El Japó és també el bressol del manga o còmic japonès, un gènere que ha triomfat a tot el món i que serveix per retratar la història i la societat japoneses. Personatges com Hello Kitty, Doraemon o les fantàstiques criatures de Studio Ghili són alguns exemples de la potent indústria de l’animació al Japó.

 

Tòquio, seu dels Jocs Olímpics

El 7 de setembre de 2013, Tòquio va ser nomenada la seu dels Jocs Olímpics de 2020. Poc podien imaginar llavors els membres del Comitè Olímpic que una pandèmia obligaria a posposar els Jocs per primera vegada a la història.

Els Jocs de Tòquio 2020 finalment se celebraran del 23 de juliol al 8 d’agost del 2021. Avui dia, l’epidèmia de coronavirus segueix sense estar controlada al Japó i per això el govern ha decidit restringir l’arribada de visitants estrangers i celebrar les proves sense públic, ni tan sols japonesos.

La cita d’enguany comptarà amb cinc nous esports: beisbol, karate, surf, skateboard i escalada. Algunes d’aquestes disciplines van ser triades per atreure el públic més jove als Jocs Olímpics.

Aquestes seran les segones Olimpíades organitzades a la capital japonesa: la primera vegada va ser Tòquio 1964. En aquella ocasió, el govern japonès va voler celebrar uns Jocs perfectes per netejar la seva imatge internacional després de la Segona Guerra Mundial (1939-1945), conflicte en el qual el Japó va ser un dels grans perdedors.

Cada dia seleccionem una notícia, n’expliquem el context i dissenyem materials perquè estudiants de tot el món puguin llegir, debatre i opinar sobre l’actualitat a classe. Subscriu-t’hi!

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here