Junior Report i Maldita.es s’uneixen per combatre la desinformació a les aules

Francesc Castanyer, director de Junior Report, y Clara Jiménez, representante de Maldita, durante la firma del acuerdo de colaboración. (Junior Report)

El diari per a joves obrirà una secció per identificar i desmuntar mentides que es fan virals

El diari per a joves Junior Report i la plataforma de periodisme Maldita.es han signat un acord de col·laboració per promoure la informació veraç entre els més joves i ensenyar-los a consumir la informació de manera crítica.

Junior Report és un diari que cada setmana tracta un tema d’actualitat global des de diferents enfocaments, per explicar la realitat de manera didàctica i accessible. L’objectiu és fomentar el pensament crític dels joves, perquè entenguin què succeeix al món i puguin formar-se la seva pròpia opinió.

Maldita.es és un mitjà de comunicació sense ànim de lucre que analitza milers de notícies publicades a Espanya sobre temes com la política, la migració o el feminisme. L’objectiu és desmentir mentides que es publiquen als mitjans per evitar-ne la difusió a través d’internet i les xarxes socials.

Per a tots dos projectes, l’educació és la clau per a evitar la proliferació de desinformació: si les persones són capaces d’identificar informacions tendencioses o mal elaborades, també evitaran compartir-les i fins i tot deixaran de consumir els canals que les publiquen.

D’aquesta manera, la informació pot contribuir a crear una societat més justa i sensibilitzada amb els problemes que afecten la societat.

“L’educació és l’única vacuna contra les mentides i rumors; i és important que els adults reaprenguem a consumir informació en l’era d’internet i que ensenyem als més joves des del minut en què agafen un mòbil i naveguen, que cada vegada és més aviat”, assegura Clara Jiménez, cofundadora de Maldita.es.

 

Maldita.es entra al projecte RED

La iniciativa periodística de Maldita.es col·laborarà amb el projecte RED (Revista Escolar Digital), la xarxa de diaris escolars impulsada per Junior Report a través de la qual estudiants de secundària es converteixen en periodistes que redacten i gestionen la seva pròpia capçalera informativa.

Els diaris XARXA inclouran la secció “Aprenem amb Maldito Bulo”, un apartat en el qual es publicaran rumors i notícies desmentits per la plataforma. Així, l’equip de Maldita.es ajudarà a identificar i desmuntar notícies falses que s’han fet virals entre els joves.

Cada rumor o notícia falsa anirà acompanyat de les claus necessàries per reconèixer per què es tracta d’informació falsa i explicar com s’ha dut a terme el procés de verificació.

“La desinformació és un problema immens que hem d’intentar neutralitzar amb l’ajuda d’experts”, afegeix Francesc Castanyer, director de Blue Globe Mitjana, empresa editora del diari Junior Report.

Junior Report promou el pensament crític dels estudiants. Fes-te soci i dona suport al projecte!

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here