La caça furtiva i els santuaris d’animals, dues realitats en un mateix continent 

Els lleons tenen l'estatus d'espècie vulnerable, segons la Llista Roja de la IUCN. (JaySi / Getty Images/iStockphoto)

Al continent africà coexisteixen iniciatives per salvar els animals en perill d’extinció i aquells que volen caçar-los pel seu benefici 

Per Diego Sebastian Ortiz Jaramillo

Més de 31.000 espècies al món es troben amenaçades, segons la Llista Vermella de la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (IUCN, per les seves sigles en anglès). Moltes es troben al continent africà

Per exemple, el lleó, considerat el rei de la sabana i un dels emblemes de l’Àfrica, tot just té una població estimada d’entre 23.000 i 39.000 exemplars, segons la Llista Vermella

En el cas dels elefants, n’hi haurien al voltant de 400.000, segons dades de l’últim estudi publicat per l’IUCN l’any 2016. I pel que fa als rinoceronts, de negres n’hi ha més de 5.500 espècimens, mentre que de blancs n’hi ha al voltant dels 18.000

 

Una amenaça pels animals i els humans 

Malgrat els esforços internacionals per protegir els animals salvatges, aquests continuen enfrontant-se a greus perills

La caça furtiva és un dels principals problemes per a la conservació dels animals a l’Àfrica. L’avanç de la tecnologia per la cacera, la demanda de caps o cossos sencers com a trofeu, el tràfic de pells i la venda de parts com banyes o òrgans per la medicina tradicional o la gastronomia en alguns països s’han convertit en amenaces per a la fauna del continent. 

Els caçadors furtius arriben a aquestes zones protegides equipats amb armament d’última generació. Aquest armament no només s’utilitza contra els animals. Diversos dels voluntaris o treballadors poden acabar ferits o inclús assassinats a mans dels furtius. 

Durant la pandèmia provocada per la Covid-19, per exemple, tenir cura dels animals en parcs i santuaris ha estat un desafiament. D’acord amb l’Aliança Panafricana de Santuaris (PASA, per les seves sigles en anglès), diversos d’aquests llocs s’enfronten a l’escassetat d’aliments i de diners per protegir la fauna, a causa del tancament de les instal·lacions i a la falta d’entrades venudes.

 

 

Els santuaris, espais per una nova vida

Els santuaris són una esperança per aquests animals. Ajuden en la reproducció dels animals i s’asseguren que les cries creixin sanes. 

Al continent hi ha diverses institucions d’aquest tipus, moltes de les quals han ajudat a mantenir les poblacions de lleons, elefants, rinoceronts i primats, entre d’altres. 

Però no totes les organitzacions que s’anuncien com a santuaris són ètiques. En alguns casos serveixen com a reclam perquè turistes acudeixin de voluntaris per obtenir un benefici i no tenen en compte el benestar dels animals. 

 

Però abans cal verificar…

Si el teu pla és anar com a visitant o voluntari a una d’aquestes institucions, recomanem tenir en compte aquests punts:

Confirmar que sigui una organització legalment constituïda i reconeguda pel país en el qual es troba. 

Vigilar si aquest lloc permet la reproducció en cautiveri. Aquesta pràctica només s’ha de dirigir a l’investigació o utilitzar-se com un estadi previ per tornar les espècies als seus ecosistemes. 

Verificar si es venen animals, ja que podria tractar-se d’una estratagema per al comerç de fauna. 

El lloc ha de tenir un estricte control dels ingressos i sortides dels animals de les seves zones. 

Confirmar si el lloc compta amb assegurances de salut i vida per als voluntaris ja que també poden resultar ferits durant la seva feina.

Informació elaborada amb la col·laboració del màster universitari de Periodisme i Comunicació Digital de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).

Junior Report impulsa una xarxa de Revistes Escolars Digitals gestionades per alumnes de secundària. Informa’t sobre el projecte aquí.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here