La injustícia de la taxa rosa

Igualar els sous entre homes i dones o fer que els productes de primera necessitat no costin més de dos o tres euros són alguns dels reptes pendents a la nostra societat

El 8 de març de 1857 va començar tot. Milers de dones treballadores tèxtils van decidir sortir pels carrers de Nova York a manifestar-se sota el lema ‘pa i roses’, i així protestar per les pobres i injustes condicions laborals que tenien. Molts anys després, es continuen fent aquestes protestes, i es fan coincidir amb el 8 de març, el que es coneix com a Dia Internacional de la Dona Treballadora.

Per desgràcia, encara estem lluitant per viure en una societat igualitària i, tot i que hem fet grans avenços, encara queda molta feina per fer, com ara igualar els sous o fer que productes de primera necessitat no costin més de dos o tres euros. Avui dia, ens trobem que anar a comprar tampons i compreses suposa deixar-te més de 10 euros i creiem que és una injustícia, perquè són articles de primera necessitat i per molt que siguin només per una part de la població, haurien de ser un article de primera necessitat.

Una caixa de tampons de marca blanca costa 2,79 euros i una de marca coneguda pot arribar als 4 euros; una caixa de salvaslips 1,85 euros i de compreses 2 euros. Una dona que faci servir compreses gastarà des d’uns 13 euros a gairebé 59 euros a l’any. Una dona que recorri als tampons d’11,5 a 54 euros l’any. Qui recorri a calces menstruals, de 20 a 53 euros anuals. La copa menstrual és l’opció més sostenible i econòmica.

En molts llocs la pobresa és un fet que condiciona el dia a dia. Per la gent que no pot arribar a final de mes comprar-se compreses o tampons és una gran despesa i això els fa anar més justos. Per això des d’aquí volem defensar que els productes d’higiene personal femenina com les compreses i els tampons haurien de ser productes que tota  dona tingués a l’abast sempre que vulgui. Fins i tot haurien de ser gratuïts o costar pocs diners.

Article escrit per l’Helena Moreno, la Marta Mas i l’Ariadna Ferrer, de la revista La Salle Premià Report, que forma part del projecte Revista Escolar Digital (RED), una xarxa de diaris dirigits i editats per alumnes.

Junior Report impulsa una xarxa de Revistes Escolars Digitals gestionades per alumnes de secundària. Informa’t sobre el projecte aquí.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here