25 septiembre 2022
spot_img
25 septiembre 2022
spot_img

La moda i el consum de roba: les nostre decisions afecten algú?

En aquest article qüestionem si el nostre consum de moda i les nostres actuacions davant les modes són ètiques

Article escrit per Martí Sobrado, Martí Estapé, Celia Morales i Lia Valdés de la revista Oriol Martorell Report que forma part del projecte Revista Escolar Digital (RED). RED és una xarxa de diaris dirigits i editats per alumnes.

A vegades, quan comprem roba només ens interessa el preu, i si és barata la comprem sense parar-nos a pensar en una qüestió molt evident: com pot aquesta marca vendre la roba a un preu tan baix si ha de pagar molts costos, com ara el viatge que la roba fins a la botiga o els sous dels seus treballadors.

El que últimament hem sabut és que aquestes empreses venen la roba a un preu tan econòmic perquè maltracten els seus empleats econòmicament i així poden reduir les seves despeses, fent que els seus guanys siguin molt superiors. Per aquest motiu poden vendre la roba tan barata, principal símptoma de què s’estan fabricant productes en unes condicions que freguen el límit entre la legalitat i la il·legalitat.

Normalment, fan als seus treballadors de països subdesenvolupats uns contractes en els quals els fan treballar més de 13 hores diàries a canvi de cobrar una misèria, fent que amb prou feines es puguin comprar aliments per menjar, roba o altres productes de primera necessitat.

Pot ser que alguna vegada necessitem comprar roba barata per causes econòmiques o personals i que considerem que per comprar una sola samarreta no es produirà cap gran explotació, però és aquí on hi entra la moda. Aquest fenomen apareix tot sovint en la nostra societat i produeix una compra massiva d’algun producte, com ara una peça de roba o algun estil que crida l’atenció a molta gent a la vegada. El problema és quan aquesta situació es produeix un cop rere l’altre, ja que això fa que la gent es posi a comprar indefinidament productes fabricats per aquestes empreses i fomentant així l’explotació de treballadors.

Coneixent aquesta informació, és important que les pròximes vegades que anem a comprar roba, si aquesta és tan barata que ens pugui semblar fins i tot sospitós, vigilem, ja que podem estar contribuint sense pretendre-ho a què aquests abusos sobre els treballadors es continuïn duent a terme.

Junior Report impulsa una xarxa de Revistes Escolars Digitals gestionades per alumnes de secundària. Informa’t sobre el projecte aquí.

Últimas noticias

- Contenido patrocinado -spot_img