La resiliència, habilitat clau per a viure en un món en constant canvi

Nens i joves participen en una escola d'estiu. (EP)

En contexts complicats com el de la pandèmia, ser una persona resilient pot ser clau per a sortir enfortit de l’experiència

En aquests moments de gran incertesa provocada per la gran crisi sanitària, econòmica i social causada per la pandèmia de la Covid-19, conceptes com el de la resiliència prenen cada dia més protagonisme.

La resiliència és la capacitat de sortir reforçat d’una experiència adversa, aprendre d’ella i millorar. Tal com explica l’Alejandro García, psicòleg del Centro Fundación Rafa Nadal de Palma, la resiliència “no és una característica absoluta”, sinó que està sotmesa a una evolució que depèn del context i de les circumstàncies. Per això és important començar a treballar-la des d’edats ben joves.

Per a desenvolupar la resiliència existeixen factors psicosocials i neurobiològics, com poder enfrontar-se de forma activa a les pors, la pràctica d’exercici físic, l’optimisme, les emocions agradables o el suport social, entre altres.

Circumstàncies com la pandèmia del coronavirus han demostrat que la vida pot canviar en qualsevol moment i que hem d’adaptar-nos per fer front a situacions desconegudes i difícils. “Les persones que han desenvolupat la seva resiliència estaran millor preparades i es veuran menys afectades pels aspectes negatius”, explica Alejandro García.

De fet, diferents estudis mostren que les persones resilients afronten les experiències traumàtiques fent servir l’humor, l’exploració creativa i el pensament optimista.

“La resiliència no evitarà que aquestes situacions succeeixin, però ens ajudaran a abordar-les d’una manera més ràpida i efectiva, afavorirà que aprenguem d’elles i minimitzarà les possibles conseqüències negatives”, afegeix el psicòleg del Centro Fundación Rafa Nadal de Palma.

 

L’esport com a eina de desenvolupament de resiliència

La pràctica d’esport és una de les eines més eficaces a l’hora de potenciar la resiliència. Des de la Fundación Rafa Nadal es treballa aquesta aptitud de manera directa i transversal. De fet, és l’eix sobre el qual s’articula l’activitat del centre, tant durant el curs com mentre dura l’Escola d’Estiu.

“L’esport és la millor eina per a aprendre de manera divertida a gener noves estratègies davant els reptes que es presenten. Així com a enfrontar-nos positivament als resultats, tant en la victòria com en la derrota”, indica el psicòleg Alejandro García.

A més, la Fundación treballa per a generar un context socialitzador i segur, amb figures adultes de referència i activitats que afavoreixen l’experiència d’emocions agradables que promouen l’ajustament social dels menors després de la situació de confinament.

Informació elaborada en col·laboració amb la Fundación Rafa Nadal

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here