La revista de l’INEFC es publicarà només en format digital per ser més sostenible

Exemplar de la revista 'Apunts'. (INEFC)

A partir del 2020, ‘Apunts’ deixarà d’imprimir-després de 10 anys de combinar l’edició en paper amb la digital

La revista Apunts. Educació Física i Esports és la publicació científica de l’INEF de Catalunya fundada el 1985. Ara, després de 138 números i 10 anys combinant l’edició en paper amb la digital, Apunts passarà a editar-se només a través d’internet a partir del 2020.

“És una transició necessària, un pas més cap a la sostenibilitat i cap a una responsabilitat social” afirma el director de l’INEFC, Jordi Solà. “A més, el digital dona molta més agilitat i permet publicar més articles per edició“, afegeix.

Amb 34 anys d’història, Apunts és una de les revistes científiques més veteranes de l’estat. “Quan va començar no existien gairebé publicacions en l’àmbit de les Ciències de l’Activitat Física i l’Esport i aviat es va convertir en un dels referents a la península Ibèrica i als països de parla hispana“, explica l’actual directora de la revista, Marta Castañer.

“El pas del temps també s’ha vist reflectit en els continguts”, destaca la directora. “Al principi, Apunts era molt més divulgativa, ara ha evolucionat cap a un enfocament molt més científic“.

 

Més de 1.500 articles a l’abast de tothom

Apunts. Educació Física i Esports és una revista interdisciplinària, organitzada en seccions com són la pedagogia, l’entrenament, l’activitat física i salut o la gestió esportiva… És totalment gratuïta i es publica en català, castellà i anglès.

La transferència de coneixement a la societat és una missió prioritària per l’INEFC, per això des del web de la revista es poden descarregar i consultar en línia més de 1.500 articles. A través del motor de cerca qualsevol entitat o persona pot accedir a la informació de manera fàcil i ràpida.

Exemplar de la revista ‘Apunts’. (INEFC)

 

La importància de la inclusió de la revista a les bases de dades

Una de les aspiracions dels professionals que publiquen els seus treballs en revistes científiques és obtenir-ne la màxima difusió. Això només es pot aconseguir de manera efectiva si la revista en què publiquen està inclosa en bases de dades internacionals.

En aquest sentit, Apunts està indexada en més de 40 bases de dades. La més rellevant és la Web of Science (WoS) de Thomson Reuters. “Ara mateix, la revista es troba molt ben situada en la classificació del web Emerging Sources Citation Index (ESCI) en la posició número 64 d’entre més de 4.000 revistes científiques“, assegura Marta Castañer. Això significa que el seu contingut és rellevant per a la comunitat científica .

També, en 2019, Apunts ha revalidat el segell de qualitat de les revistes científiques atorgat per la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT).

“Ara falta obtenir el factor d’impacte Journal Citation Reports (JCR), el rang més alt dins el Web of Science, que s’aconsegueix si els articles de la revista són referenciats en altres articles que es publiquin en revistes científiques del mateix rang” , comenta la directora.

Informació elaborada en col·laboració amb INEFC

 

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here