L’alfabetització mediàtica, indispensable per a desenvolupar el pensament crític  

Molts joves adolescents passen gran part de la seva vida navegant per internet i, d'aquesta manera, es troben exposats a una gran quantitat d'informació. (ViewApart / Getty)

Els joves, amb l’alfabetització mediàtica, adquireixen els coneixements, habilitats i aptituds necessaris per a ser crítics amb la informació que reben 

En una època en la qual les fake news i la desinformació predominen en el panorama comunicatiu, és necessari ensenyar als joves com poden ser crítics amb el contingut que consumeixen a la xarxa per a evitar que els enganyin. A aquest procés és conegut com a alfabetització o educació mediàtica. 

Internet ha posat al nostre abast molta informació de qualsevol part del món a la qual podem accedir en qualsevol moment. Notícies de mitjans de comunicació, articles de blogs, ‘memes’, cadenes de missatgeria instantània, publicacions de xarxes socials… Tots aquests missatges es barregen i per això és important aprendre a diferenciar el contingut veraç del que no ho és. 

Són molts els usuaris d’Internet que no són conscients de com poden veure’s manipulats amb qualsevol informació que reben. Per això, és important que se’ls ensenyi a navegar de manera segura a través de l’univers digital. 

Una de les maneres d’aconseguir despertar l’esperit crític és animar a les persones a fer-se preguntes sobre tot allò que veuen, escolten i llegeixen. És la tasca dels periodistes, professionals de la informació. Els redactors es fan preguntes constantment per a desxifrar l’origen del contingut i reconèixer si és fiable o no. 

 

Les cinc regles de l’alfabetització mediàtica 

L’Organització de les Nacions Unides per a l’Educació, la Ciència i la Cultura (UNESCO) és una de les organitzacions que més treballa per educar a través de l’alfabetització mediàtica. Per això, cerca programes que ajudin els docents a treballar aquesta matèria a les aules. 

Paral·lelament, ha identificat cinc aspectes a tenir en compte a l’hora de parlar d’educació mediàtica i informacional. 

 

Recalquen que qualsevol ciutadà pot ser transmissor d’un missatge pel seu dret a la llibertat d’expressió, però aquesta informació transmesa no sempre és neutral ni procedeix d’una font fiable. Per això, és necessari educar l’esperit crític. També afirmen que l’alfabetització mediàtica és un aprenentatge continu de coneixements, habilitats i aptituds. 

 

Habilitats del segle XXI 

Fins fa pocs anys, molts models educatius potenciaven les habilitats més competencials, aquelles basades en el coneixement d’una matèria, a adquirir coneixements a través de memoritzar-los. 

No obstant això, la societat està canviant i alguns educadors assenyalen que, a més d’enfortir la memòria dels estudiants, és important ajudar-los a desenvolupar les seves habilitats socials, emocionals i aquelles que els permetin aprendre per un mateix. 

En aquesta premissa es basen les habilitats del segle XXI, conegudes també com a 21st century skillsEn elles s’inclouen les habilitats socials i emocionals per a aprendre a gestionar els sentiments i a desenvolupar l’empatia cap a les altres persones. Però també la competència mediàtica, és a dir, l’habilitat de ser crítics amb el contingut que ens arriba. 

Institucions com la UNESCO o la Unió Europea adverteixen que existeix una necessitat en el sector educatiu de formar als joves en aquest sentit perquè puguin ser més crítics amb el seu entorn, alhora que puguin gestionar millor les seves relacions socials i conrear la seva intel·ligència emocional. 

Junior Report dissenya unitats didàctiques per llegir i treballar l’actualitat a l’aula.

1- Si vols treballar aquest tema a classe, descarrega l’itinerari d’EDUCACIÓ MEDIÀTICA

2- Si vols llegir altres articles sobre el tema, consulta’ls aquí: PERIODISME I MITJANS DE COMUNICACIÓ

3- Si vols treballar altres temes d’actualitat, consulta les nostres UNITATS DIDÀCTIQUES

COMPARTIR
Article anteriorQuan la lectura es converteix en més que un aprenentatge
Article següentPrepara’t per entrar al potent sector dels videojocs
Periodista i comunicadora audiovisual. Realitzant el Màster en Periodisme Avançat i Reporterisme a la Universitat Ramon Llull. Ha realitzat reportatges televisius al sud d’Itàlia pel programa Blog Europa del Canal 33 (CCMA) i ha sigut becària d’informatius a Cadena SER Catalunya. Actualment, aprenent sobre periodisme digital per a adolescents a Junior Report.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here