L’avortament: un pas endavant en la igualtat de gènere

Un grup de dones participa en una “mocadorada” (“pañuelazo”) per la legalització de l’avortament “sense restriccions, segur i gratuït” el passat 8M davant la catedral de Buenos Aires, a l’Argentina. (Aitor Pereira / EFE)

El moviment feminista reivindica l’avortament com un dret fonamental per aconseguir la igualtat entre homes i dones

Una de les principals demandes del feminisme és que una dona pugui decidir lliurement i de manera voluntària si vol o no tenir un fill.

Per això, els col·lectius feministes inclouen la interrupció voluntària de l’embaràs (IVE) com a part dels drets sexuals i reproductius de les dones i defensen que es tracta d’una qüestió de drets humans i salut pública.

Així va quedar plasmat el passat 8 de març: Dia Internacional de la Dona, quan moltes dones i homes van sortir als carrers per manifestar-se i reivindicar la figura de la dona, donar visibilitat als diversos feminismes, trencar estereotips de gènere i impulsar el canvi cap a una societat més justa i igualitària.

“L’accés legal, segur i gratuït a la interrupció de l’embaràs és una qüestió d’igualtat, salut pública i drets humans”, afirma Mayca Irina Balaguer, coordinadora d’Assumptes Legals a Fundeps, una organització argentina que promou els drets de la dona.

La tasca de Fundeps és incidir en les polítiques dels governs llatinoamericans a través de la recerca, la comunicació i el litigi judicial, per promoure la igualtat de gènere i protegir les dones davant situacions de vulnerabilitat que pateixen cada dia.

 

El cas de l’Argentina

Aquesta setmana, l’Argentina s’enfronta a un dels debats més importants de la seva història recent: el president Alberto Fernández presentarà un projecte de llei per legalitzar l’avortament que s’haurà de debatre primer al Congrés i, més tard, al Senat.

Si la proposta s’aprova, l’Argentina es convertiria en el cinquè país de l’Amèrica Llatina a reconèixer l’avortament lliure (sense condicionants), després de l’Uruguai, Cuba, la Guyana i la Guaiana Francesa.

La religió catòlica té un pes molt important al país, per això les lleis argentines sobre l’avortament són molt restrictives sobre la seva aplicació.

No obstant, el dret a l’avortament lliure és una demanda reivindicada des de fa anys per diferents sectors de la societat argentina, representats per la Campanya Nacional per l’Avortament Legal Segur i Gratuït.

“L’Estat [argentí] no pot continuar obstaculitzant la pràctica de l’avortament”, afirma Balaguer, que assegura que continua sent difícil accedir a l’avortament fins i tot en els casos en què és legal. Ara com ara, la llei argentina només permet avortar en cas de violació o si existeix un risc de salut per a la dona.

 

Cap a una igualtat real

La jornada de vaga a l’Argentina es va ajornar el dilluns 9 de març per aconseguir més impacte en el mercat laboral i en el de les cures, una feina que sol recaure en les dones, que tradicionalment s’han fet càrrec de la cura dels fills i les persones grans.

La manifestació multitudinària a Buenos Aires reivindicava l’avortament com una qüestió de salut pública i justícia social, per combatre l’alt nombre d’embarassos adolescents i avortaments fets clandestinament, que posen en perill la salut de les dones.

Però per damunt de tot, es tractava de posar al centre del debat el “dret d’autonomia de les dones per decidir sobre el propi cos”, explica Balaguer.

Per aconseguir-ho, el moviment feminista destaca la necessitat de promoure l’educació sexual entre els joves, facilitar l’accés a mètodes anticonceptius i, sobretot, garantir el dret a l’avortament.

Junior Report promou el pensament crític dels estudiants. Fes-te soci i dona suport al projecte!

COMPARTIR
Article anteriorL’Església catòlica contra l’avortament
Article següentL’avortament al món
Periodista i escriptora. Màster en Estudis Comparatius de Literatura, Art i Pensament Crític (Universitat Pompeu Fabra). Vinculada al món de la comunicació i la cultura, ha treballat a Bright Expats a Brussel·les, al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) i a l'Institut Europeu de la Mediterrània (IEMed). Ara és redactora de Junior Report.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here