L’educació segons Google

L’empresa tecnològica Google presenta els seus serveis educatius a través de la plataforma G Suite for Education. (Charles Platiau / Reuters)

El gegant d’internet ha desenvolupat diferents aplicacions i serveis educatius que s’utilitzen arreu del planeta

Google és una de les empreses tecnològiques amb més èxit. Els seus serveis i aplicacions s’utilitzen avui a tot arreu: mapes per satèl·lit, traducció de textos, correu electrònic, el sistema operatiu Android per a mòbils…

En els últims anys, l’empresa ha decidit apostar per l’educació: Google for Education ha engegat diferents projectes i recursos educatius per promoure el coneixement i ajudar els professors en la difícil tasca d’ensenyar.

La plataforma G Suite for Education presenta diferents serveis i eines gratuïtes per treballar dins de l’aula: el correu electrònic Gmail, el sistema d’emmagatzematge Google Drive, un calendari per organitzar tasques, un editor de text i un altre per a presentacions…

Google Cloud Platform permet agrupar documents i bases de dades de forma organitzada per facilitar la feina de recerca i analitzar resultats, comparar estadístiques…

D’altra banda, Google ha desenvolupat els seus propis dispositius per treballar i estudiar a classe: són els Chromebooks, ordinadors portàtils molt senzills i fàcils d’utilitzar.

Un altre dels grans projectes és Google Arts & Culture, una plataforma que agrupa les obres digitalitzades de més de 1.200 museus i arxius a tot el món. Aquesta iniciativa utilitza la tecnologia per difondre la cultura.

Amb aquests dispositius i recursos d’aprenentatge, Google pretén facilitar l’accés a l’educació i afavorir l’aprenentatge a les escoles de tot el món.

 

Llums i ombres

No obstant, no tothom veu amb bons ulls l’expansió de Google en el món educatiu. Que una sola empresa tingui accés a una quantitat tan gran d’informació i a tants usuaris podria limitar la privacitat i la competència en aquest sector.

D’una banda, la informació personal dels usuaris pot estar en risc. Per utilitzar G Suite és obligatori tenir un compte de Gmail, cosa que dona accés a Google als nostres contactes, calendari, cerques a internet… Tota aquesta informació resulta molt valuosa per a les empreses de màrqueting.

D’aquesta manera, encara que els ajustos de privacitat permeten regular l’accés de Google a les nostres dades, podríem convertir-nos en un negoci, la qual cosa resulta encara pitjor tractant-se de menors a les aules.

D’altra banda, com més serveis i eines estiguin sota el control d’una mateixa companyia, menys competència hi haurà entre empreses d’aquest sector.

Si Google aconsegueix el monopoli de les tecnologies educatives, això perjudicaria professors, estudiants i escoles, que tindrien menys opcions per triar a l’hora d’ensenyar i aprendre.

Aquesta qüestió és especialment sensible en el cas de l’educació, un dels fonaments de la societat. En opinió d’algunes persones, que les assignatures i metodologies que s’ensenyen a l’aula pertanyin a una empresa privada pot posar en perill els valors i capacitats dels ciutadans del futur.

Junior Report impulsa una xarxa de Revistes Escolars Digitals gestionades per alumnes de secundària. Informa’t sobre el projecte aquí.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here