L’esport no entén d’edats

Tom Brady i Patrick Mahomes, de la NFL d'Estats Units. (Stacey Revere / AFP)

Els èxits esportius demostren que l’esport es pot practicar a qualsevol edat

El proper diumenge 7 de febrer, els Kansas City Chiefs i els Tampa Bay Buccaneers s’enfrontaran en l’edició número 55 de la Super Bowl, la final de la lliga professional de futbol americà dels Estats Units.

El partit estarà marcat pel duel entre dos dels millors quarterbacks de les últimes dècades: Tom Brady, veterà de 43 anys que ja ha guanyat el títol en 6 ocasions, i Patrick Mahomes, que amb 25 anys defensarà la seva actual condició de campió.

Aquest cara a cara gairebé generacional demostra una vegada més que l’esport no entén d’edats. Ni tan sols l’esport d’elit. Prova d’això són futbolistes com Pedri o Ansu Fati, del FC Barcelona, que s’estan consolidant en un ambient tan competitiu com el futbol de primera divisió sense ni tan sols haver arribat a la vintena.

A l’altra cara de la moneda, Nino continua marcant gols a La Liga amb l’Elx malgrat tenir ja 40 anys i Laia Palau, que n’ha fet 41, continua sent la capitana i líder de la selecció espanyola femenina de bàsquet.

Però aquest fenomen no és nou. El jugador de bàsquet Kareem Abdul-Jabbar va aconseguir l’últim dels seus sis títols de campió de l’NBA amb 41 anys. A l’altre extrem, la gimnasta romanesa Nadia Comaneci va aconseguir la primera puntuació perfecta en la història de la gimnàstica olímpica en els Jocs de Montreal de 1986, quan tenia només 14 anys.

 

Beneficis per a totes les edats

Òbviament, la joventut atorga a qualsevol esportista una potència i frescor física superiors. En canvi, els esportistes més grans aprofiten la veterania i coneixement del joc per pal·liar el seu desavantatge corporal. No obstant això, tots tenen en comú una immensa dedicació per la seva professió i alhora gran passió.

“Més enllà de l’àmbit de la competició, la pràctica esportiva proporciona grans beneficis, ja sigui de nens, en l’edat adulta o en edats avançades. A més dels beneficis físics, l’esport és una eina eficaç per desenvolupar habilitats interpersonals -com el respecte, la companyonia o la igualtat- i intrapersonals – com la motivació, la confiança en un mateix o l’autoestima”, expliquen des de la Fundación Rafa Nadal.

I és que l’esport I l’activitat física són saludables i aporten beneficis a qualsevol edat. Això sí, sempre hem d’adaptar les nostres metes i objectius al nostre nivell i estat físic. 

Informació elaborada en col·laboració amb la Fundació Rafa Nadal

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here