L’esport, un pilar de la societat

Imatge dels participants d'un curs de tennis a l'Índia organitzat per la Fundació Rafa Nadal.

El 6 d’abril se celebra el Dia Mundial de l’Esport per al Desenvolupament i la Pau

Cada 6 d’abril se celebra el Dia Mundial de l’Esport per al Desenvolupament i la Pau. Aquesta jornada va ser establerta l’any 2013 per l’Organització de les Nacions Unides (ONU) amb l’objectiu de reconèixer el paper històric de l’esport en el desenvolupament de les societats, sigui en forma de competicions esportives o d’activitats físiques i jocs.

L’ONU va escollir aquesta data per commemorar els primers Jocs Olímpics de la història, celebrats amb el nom de Jocs de la I Olimpíada del 6 al 15 d’abril de 1896 a la ciutat d’Atenes, a Grècia.

Tot i que no existeix un registre fiable dels països que hi van participar, la xifra més acceptada és la de 14 equips olímpics. En aquests primers jocs es van celebrar proves d’esports com l’atletisme, la natació, l’halterofília, el ciclisme, la lluita o l’esgrima.

Malauradament, la celebració del Dia Internacional de l’Esport 2020 s’ha vist afectada per la pandèmica del coronavirus, que provoca que molts estats hagin decretat mesures de distanciament social que limiten la pràctica d’activitat física en espais oberts.

“En aquest període sense precedents, l’esport continua sent un aliat preciós. Es tracta de mantenir una activitat, una cosa fonamental per a la salut i el benestar físic i mental”, assegurava la directora general de la UNESCO, Audrey Azoulay, en un comunicat publicat el 6 d’abril.

Azoulay també destacava els valors de l’esport en plena pandèmia: solidaritat, inclusió, equitat, intercanvi i superació mai han estat tan essencials com ara.

 

Transmetre valors i hàbits saludables

A la nostra societat, l’activitat física i l’esport compleixen una doble tasca.

Per una banda, fomenten hàbits de vida saludables que repercuteixen positivament tant al cos com a la ment. Per l’altra, l’activitat física fomenta valors humans com la tolerància i la inclusió, a més d’afavorir les relacions socials i la intel·ligència emocional.

Per aquests motius, l’ONU considera l’activitat física i l’esport com a drets humans que han de ser respectats i aplicats a tot el món.

Per la seva banda, la Fundació Rafa Nadal impulsa l’esport com a eina educativa. “Entenem l’esport com una font de coneixements, habilitats, capacitats i competències que fan que sigui un agent de transformació molt poderós”, afirma Ana Maria Parera, presidenta de la Fundació.

Per aquest motiu, la Fundació treballa per fer arribar la pràctica esportiva a tota la societat: “Treballem per generar un impacte en els menors i joves que atenem, emponderant-los i maximitzant el potencial que cadascú té”, afegeix Parera.

Informació elaborada en col·laboració amb Fundació Rafa Nadal

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here