Malbaratament d’aliments: un problema pel planeta

Una tercera part dels aliments del món es malbaraten: no podem llençar tant menjar! (Wikipedia)

El malbaratament d’aliments perjudica el clima, l’aigua, el sòl i la biodiversitat

Quan deixem menjar al plat i tirem aliments a les escombraries, no només malgastem un bé molt preuat al qual no tothom té accés. Sense saber-ho, també estem perjudicant el planeta.

Llençar les restes de menjar que no hem pogut acabar-nos, un iogurt caducat de fa pocs dies o unes fruites massa madures pot semblar un gest sense grans conseqüències.

No obstant això, al final de l’any, la suma de tots els aliments desaprofitats ascendeix a 1.300 milions de tones: un terç de tots els aliments produïts a nivell mundial. Aquesta xifra resulta intolerable tenint en compte que 1.000 milions de persones passen fam.

Segons dades del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació d’Espanya, un 84% dels aliments que es llencen a les escombraries no han passat ni per la paella, sinó que es tiren directament de la nevera. L’any 2018, 1.300 milions de quilos de menjar van ser rebutjats a Espanya.

Es tracta sobretot de fruites i verdures en mal estat o productes làctics caducats, però també es tiren molts aliments cuinats (un 15% del total de menjar desaprofitada).

Espanya és un dels països compromesos amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’ONU, que pretenen acabar amb la fam al món, reduir les emissions i millorar la salut del planeta. Lamentablement, el nivell de compliment dels objectius deixa bastant que desitjar.

 

Pèrdua de recursos naturals

Malgastar aliments no només suposa rebutjar tones de menjar, sinó que també implica malbaratar recursos naturals que la humanitat necessita per poder alimentar-se.

L’aigua, l’energia i la terra en la qual es conreen els aliments pateixen les conseqüències de la sobreexplotació, que també té efectes negatius en la biodiversitat d’espècies naturals.

En el cas d’Espanya, llençar a les escombraries 1.300 milions de quilos de menjar suposa desaprofitar un volum d’aigua equivalent al cabal del riu Volga en un any (la quantitat requerida per regar els camps i produir els aliments).

 

Gasos d’efecte hivernacle

Aquest comportament irresponsable contribueix també afegir 3.300 milions de tones de gasos d’efecte hivernacle a l’atmosfera del planeta, el que representa el 8-10% del total d’emissions.

Aquests gasos es generen de diferents formes, però moltes estan relacionades amb el sector de l’alimentació. Activitats com l’agricultura i la ramaderia són causants de bona part d’aquests gasos.

Sabies que el bestiar representa la quarta part de les emissions de metà? Per aquesta raó, un dels consells dels experts per reduir les emissions per per reduir el consum de carn.

 

Consum d’energia

L’energia que utilitzem per produir d’aliments també genera emissions contaminants. I el consum indiscriminat d’electricitat té conseqüències mediambientals.

El sistema alimentari consumeix el 30% de l’energia disponible a tot el món.

El més greu és que el 70% d’aquesta energia es gasta únicament en el transport, processament, embalatge i emmagatzematge dels aliments. Per això és tan important apostar pel consum de productes frescos i locals.

 

Informa’t de tot a Junior Report Castellano | Català | English

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here