Marta Madrenas: “Felicito als joves perquè no es desanimen tot i la complexitat de la situació”

L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas.

L’alcaldessa de Girona respon les preguntes dels redactors RED

L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, va acceptar una entrevista portada a terme pels directors de la revista Bell-lloc Report: Marc Forest i David Bonillo. A part del seu càrrec com a alcaldessa, té experiència destacable com a docent universitària, advocada contra la violència de gènere i directora del Col·legi Oficial d’Agents de la Propietat Immobiliària (API) de Girona. Deixant a part el món laboral, Marta Madrenas és amant de l’esport, el cinema i la lectura.

Què li va impulsar a presentar-se com a alcaldessa de la ciutat?

Jo era regidora i estava treballant amb qui després va ser president de la Generalitat, Carles Puigdemont. Jo mai havia tingut intenció de presentar-me com a alcaldessa, però com que va haver-hi aquest canvi, vam prendre la decisió de que jo assumís el càrrec. Fa un any i mig em vaig tornar a presentar perquè tenia molts projectes entre mans, a mig fer

Vostè va dirigir el Col·legi API de Girona. Hi ha molta diferència entre dirigir una patronal d’agents immobiliaris i l’Ajuntament?

Sempre he sigut una mica hiperactiva i abans de dedicar-me a la política col·laborava amb entitats socials contra la violència masclista i donava classes a la universitat. Era gerent i propietària d’una immobiliària i alhora era la presidenta del Col·legi API. Hi ha aspectes similars, però d’altres de molt diferents. Jo sobretot em dedicava a això i a temes de contractacions i això era la meva vida professional. Amb això sí que hi ha molta diferència, tens uns reptes completament diferents.

Els redactors de Bell-lloc Report, Marc Forest i David Bonillo, durant l’entrevista.

Vostè, amb experiència com a docent, que diria als joves en relació a la situació que estem vivint?

Un missatge de comprensió i d’esperança. Esteu vivint una situació molt difícil, com tota la societat en el seu conjunt, però és cert que els joves en aquesta època han de viure coses molt diferents. Han de viure certa emancipació, han de viure un apropament més social amb els amics i possiblement amb les famílies. He de felicitar moltíssim a tots els joves perquè, tot i aquesta complexitat i les dificultats que us està suposant internament i emocionalment, ho esteu fent molt bé. Esteu sent positius i no caieu en el desànim. 

Això s’acabarà, però les coses no seran iguals. Hi haurà canvis extraordinaris, que possiblement molts ara ni ens imaginem, però que segur que la majoria seran per millorar.

Quines paraules li agradaria dirigir als nostres companys periodistes?

Jo us volia felicitar a tots, els que heu vingut i els que no han pogut venir, perquè em sembla un projecte molt interessant. Quan feia classes a la universitat, demanava als alumnes que agafessin les notícies que sortien als diaris o als mitjans relacionades amb el tema que tractava a classe i analitzàvem la veracitat de la informació, el grau de certesa o el grau d’opinió per intentar ser crítics, en el bon sentit, d’aquella notícia o aquella reflexió que es feia. Jo crec que només una societat formada per ciutadans i ciutadanes crítics i crítiques és l’única capaç de fer progressar els països. Necessitem ciutadans i ciutadanes crítics i, per tant, això que esteu fent, que en el fons és fomentar que els ciutadans i els vostres companys siguin crítics, és la millor de les notícies que podríeu donar-me a mí. Per tant, moltes gràcies, moltes felicitats i continueu amb aquests projectes.

Ha afectat molt la Covid-19 a l’àmbit turístic de Girona?

Moltíssim, no hi ha turisme. El sector econòmic del turisme i hostaleria suposen el 8% del PIB de la ciutat de Girona. Per tant, és important, però no és com altres ciutats o municipis que tenen una dependència econòmica extraordinària del sector turístic. Però un 8% és molt. Aquests confinaments nocturns i de caps de setmana també han afectat moltíssim l’arribada de visitants i per tant sí, en aquest sentit, ens ha afectat molt.

Deixant de banda el paper d’alcaldessa, què li agrada fer per desconnectar de la feina?

Faig molt esport, sempre n’havia fet molt. De fet, jo primer de jove el que hagués volgut era ser professora d’esport, però vaig tenir unes lesions molt importants i ja no m’hi vaig poder dedicar. Sobretot corro i m’agrada molt llegir novel·les per desconnectar. També m’agrada molt llegir assaigs, etc. Però per desconnectar i per divertir-me m’agraden molt les novel·les. Qualsevol novel·la, me l’empasso. I el cinema, adoro el cinema. Aquests serien els meus tres hobbies.

Estar amb els meus fills és la meva principal activitat i totes aquestes coses les faig amb ells. Per sort, els he pogut encomanar una mica les meves aficions.

Notícia redactada per estudiants d’ESO i redactors del projecte Revista Escolar Digital (RED). RED és una xarxa de diaris dirigits i editats per alumnes.

Junior Report impulsa una xarxa de Revistes Escolars Digitals gestionades per alumnes de secundària. Informa’t sobre el projecte aquí.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here