Matisse no passa de moda

Algunes signatures de moda i disseny s’han inspirat en els rostres siluetats de Matisse per a les seves col·leccions. (Millie&Lou)

L’obra de l’artista francès inspira dissenyadors de roba, il·lustradors i decoradors 150 anys després del seu naixement

Per Marina Fernández

El 31 de desembre del 2019 es va celebrar el 150 aniversari del naixement d’Henri Matisse. Encara que els anys passin, la seva obra continua tan viva o més que aleshores. I no només en el món de l’art: Matisse ha deixat petjada en moltes altres indústries creatives.

Nombroses marques continuen basant-se en les formes i l’ús de colors vius que va explorar Matisse per dissenyar les seves creacions.

Del brodat a la decoració d’interiors, de les grans marques als dissenyadors independents, l’herència creativa de Matisse no para de créixer.

 

Matisse a la roba, les il·lustracions i la decoració

Les figures minimalistes de Matisse són presents a molts dissenys actuals.

Les marques de roba independent Peu Importe Vintage (França) i Millie Lau (dels Estats Units) en són exemples clars. Els seus dissenys inclouen dibuixos de rostres i cossos femenins característics de l’autor.

View this post on Instagram

New vintage arrivals online now.

A post shared by M I L L I E & L O U (@millieandlou_) on

La il·lustradora llatina Sofía Salazar i la seva marca de brodats Hiedra també s’han apuntat a aquesta tendència.

El seu estil s’inspira en la tècnica lineal de Matisse, encara que amb un toc innovador i diferent: mentre que l’obra de Matisse se centra en els models femenins, Salazar també s’inspira en el cos masculí.

Artistes molt coneguts en l’àmbit de la decoració d’interiors, com Saana Ja Olli, Christiane Spangsberg i Diego Cabezas, també mantenen vigents les aportacions estètiques del pintor francès.

 

Moda espanyola

La marca d’alta costura especialitzada en moda de bany Dolores Cortés va presentar el juliol del 2019 la col·lecció Primavera/Estiu 2020.

Aquesta dissenyadora tendeix a buscar la fusió del tèxtil i la pintura. Per això l’obra d’Henri Matisse li va semblar perfecta per a les seves noves creacions, ja que els colors vius hi prenen molta rellevància.

La nova col·lecció de Paloma Wool es diu Cápsula nº4 i també s’inspira en Matisse. Tots dos comparteixen la fascinació pel cos femení. En el projecte la influència d’obres com La Danse es fa molt visible.

Una de les multinacionals espanyoles més famoses, Mango, també ha decidit seguir aquesta tendència i ha llançat una edició limitada de deu accessoris amb rostres de dona siluetats, característics del pintor.

La firma espanyola Mango es va inspirar en l’obra de Matisse per dissenyar alguns dels seus complements. (Mango)

El tema de la setmana té la col·laboració de la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna-URL (FCRI)

Junior Report promou el pensament crític dels estudiants. Fes-te soci i dona suport al projecte!

 

 

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here