24 diciembre 2024
spot_img
24 diciembre 2024

Ni causan cáncer ni favorecen la caída de los pechos: desmontamos mitos sobre los sujetadores

Els sostenidors porten anys envoltats de rumors que intenten tant fomentar-ne com restringir-ne l’ús. Per una banda, ha circulat àmpliament el mite que usar-ne prevé la caiguda dels pits. Per l’altra, hi ha qui ha vinculat el seu ús amb un major risc de desenvolupar càncer de mama. I els darrers dies la influencer i periodista especialitzada en sexualitat Noemí Casquet ha afirmat en un reels amb més de 3 milions de visualitzacions, que “diversos estudis” han trobat que contribueixen a la caiguda dels pits.

En realitat, cap d’aquestes afirmacions cap base científica. El major estudi fer al respecte va trobar que portar sostenidors no augmentava el risc de desenvolupar càncer de mama i, de fet, no hi ha una explicació científica ni clínica que justifiqui un possible increment, segons indica l’Associació Americana del Càncer.  Altres verificadors de la International Fact-Checking Network (IFCN) com Maldita.es o Newtral també han publicat articles sobre aquest tema.

“No existeix cap evidència sobre la influència [dels sostenidors] en la caiguda del pit i l’atròfia del mateix”, explica en un correu a Verificat Ana Boldó, cap de Servei Ginecologia i Obstetrícia de l’Hospital Universitari de la Plana, a la Comunitat Valenciana. Tampoc n’hi ha a l’inrevés. És a dir que res fa pensar que portar-ne previndrà la caiguda del pit, un fenomen relacionat amb l’edat, la pèrdua de pes significativa, l’índex de massa corporal, la grandària de la copa del sostenidor, el nombre d’embarassos i el tabaquisme.

En definitiva, “no hi ha un posicionament a favor ni en contra del seu ús”, conclou Boldó. La decisió de portar-ne o no, dependrà, doncs, de cada persona.

L’experta sí que apunta, però, que publicacions no científiques, com algunes enquestes, reflecteixen que el seu ús perllongat pot derivar en molèsties. “Depenent de la usuària pot aparèixer la possibilitat de dolor per irritació de les anelles sobre la pell, dolor a l’àrea del pit i sota els braços”, explica. També el disseny, el material o escollir una talla no adequada influeixen: “pot generar molèsties en espatlles i esquena […] i les anelles poden causar al·lèrgies o irritacions en la pell en algunes persones sensibles”, conclou.

Desinformacions amb història

Com tota bona desinformació, els missatges sobre el risc de càncer i la caiguda dels pits tenen han deixat un rastre que permet identificar el punt de partida dels mites.

Pel cas del suposat augment de risc de càncer de mama, cal que ens remuntem al 1995 quan es va publicar un llibre titulat Dressed to Kill, que assegurava, sense proves, que les dones que porten sostenidors amb anelles durant 12 o més hores al dia tenen el risc tumoral augmentat. D’aquí van sortir cadenes de correus electrònics primer, i missatges virals després, que alertaven sobre aquest suposat risc.

Quant a la contribució dels sostenidors a la caiguda dels pits, l’efemèride és més propera. Cal remuntar-nos a articles publicats en premsa el 2013, en els quals un investigador francès assegurava haver arribat a aquesta conclusió després d’estudiar durant 15 anys més de 300 dones.

En aprofundir en la recerca, però, és fàcil comprovar que aquest suposat estudi mai es va publicar. Una investigació que no s’ha publicat no és un argument vàlid per defensar una hipòtesi científica, perquè se’n desconeixen els detalls i cap expert pot validar que el procés experimental fos correcte.  

El Fake de la Setmana és un projecte conjunt de Junior Report i Verificat

Si el teu centre educatiu està interessat a treballar la desinformació a l’aula, omple aquest formulari i ens posarem en contacte amb tu.

hbspt.forms.create({ region: «eu1», portalId: «26808752», formId: «5cead8ce-58aa-4301-8965-704da4325873» });

Últimas noticias

- Contenido patrocinado -