‘La otra mirada’: lliçons de feminisme

Les joves protagonistes de La otra mirada (Grup Bumerang / Grup Bumerang)

La sèrie, ambientada a principis del s. XX, mostra com les noies van començar a lluitar pel seu dret a votar, a estudiar una carrera i a escollir la seva parella

Avui dia, a gairebé tots els països del món, les noies podem votar, estudiar una carrera, opinar lliurement, decidir si volem casar-nos i amb qui, i viure lliurement la nostra sexualitat.

No obstant això, les coses no eren tan fàcils per a les dones cent anys enrere.

La sèrie La otra mirada mostra com s’educava a les noies amb una mentalitat antiquada perquè només poguessin ser mullers i mares. Algunes d’elles van començar a reclamar els mateixos drets que els homes i a lluitar per aconseguir-los.

Ambientada en una acadèmia per a senyoretes a la Sevilla de 1920, aquesta sèrie mostra els canvis que es produeixen en un centre aferrat a les tradicions quan arriba Teresa, una professora amb idees modernes i adaptades als nous temps.

Teresa (Patricia López Arnaiz) amaga un terrible secret relacionat directament amb l’acadèmia. I mentre anem descobrint detalls d’aquest secret, anem coneixent a les mestres i les alumnes de l’escola.

Teresa troba una aliada en Manuela (Macarena García), la nova directora de l’escola, una jove amb la mentalitat oberta que vol modernitzar el centre. No obstant això, també haurà d’enfrontar-se als obstacles que li posa Luisa (Ana Wagener), una altra de les mestres, feta a l’antiga i poc disposada a canviar les tradicions.

La sèrie ‘La otra mirada’ retrata la lluita de la dona pels seus drets a principis del segle passat. (RTVE)

A poc a poc, Manuela i Teresa aniran introduint canvis importants en l’educació de les noies. Així, veiem com les joves aprenen a expressar les seves opinions sense por i a somiar amb estudiar una carrera per poder ser científiques, com Marie Curie, o artistes, com Berthe Morrisot.

Les alumnes també descobriran el que significa la democràcia i el dret a vot, a més de guanyar independència i aprendre pensar per si mateixes. A poc a poc, entendran el que significa i implica l’empoderament femení.

La sèrie realitza un magnífic retrat de la societat de l’època a través dels problemes i reptes que afronten les professores, dones adultes i valentes, i les alumnes, joves plenes d’il·lusió. I la majoria de les situacions són molt actuals.

Així, per exemple, veurem com una de les mestres decideix viure sola, estant soltera, malgrat el cas estrany que resultava per a una dona en aquells temps. I una altra de les mestres descobreix la seva tendència homosexual en enamorar-se d’una dona pintora.

En un altre dels episodis, una de les noies és víctima d’una violació. Mentre la societat la culpa a ella, el violador salda la seva culpa amb una petita multa. Aquesta trama recorda al cas de la Manada, que ha posat a gran part de la societat en contra de la decisió judicial.

La otra mirada és una sèrie d’època, amb una recreació molt cuidada dels escenaris, vestits i costums dels anys vint, però amb un missatge feminista molt actual.

Informa’t de tot a Junior Report Castellà | Català | English

COMPARTIR
Article anteriorL’edat d’or de les sèries de televisió
Article següentInternet revoluciona la manera de veure la tele  
Periodista 'freelance'. És redactora de Junior Report i col·labora amb altres mitjans com La Vanguardia Digital i Público. En paral·lel fa classes d’història del cinema i col·labora en l'organització de festivals com el Som Cinema de Lleida o el Mercat del Film de Mataró.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here