Països units per un món millor

L'Assemblea General de Nacions Unides reuneix cada any els líders del món per debatre sobre els grans problemes globals. (Richard Drew / AP)

L’Organització de les Nacions Unides treballa per resoldre els grans problemes globals com la pobresa, la gana i les desigualtats

 

La Segona Guerra Mundial (1939-1945) va ser la pitjor guerra de la història moderna: van morir entre 50 i 70 milions de persones. Les conseqüències del conflicte van perjudicar alguns països durant dècades.

Al final de la guerra, el món va quedar dividit. Els governs volien evitar que es produís un nou conflicte tan destructiu, així que a l’octubre de 1945 van fundar l’Organització de les Nacions Unides (ONU), un organisme internacional que havia de promoure la cooperació entre països.

Les Nacions Unides apleguen actualment 193 països membres que treballen per “prendre mesures sobre els problemes a què s’enfronta la humanitat al segle XXI”, tal com anuncia l’organització.

L’ONU gestiona diferents programes, fons i agències per fer front a aquests problemes: ACNUR és l’Agència de Nacions Unides per als Refugiats, el PNUMA és el Programa per al medi ambient, UNICEF és el Fons per a la Infància, ONU Dones promou la igualtat de gènere

Les Nacions Unides també tenen un exèrcit: els anomenats Cascos Blaus, un cos militar que s’encarrega de mantenir la pau en zones de conflicte i ajudar altres exèrcits en missions amb objectius pacífics.

La pobresa, les desigualtats, la violència o la contaminació afecten tots els països. Per això, les Nacions Unides han definit 17 objectius globals per transformar el món en el qual vivim: els Objectius de Desenvolupament Sostenible.

 

Objectius per transformar el món

El 25 de setembre de 2015, els líders mundials van firmar un acord per impulsar els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), un conjunt de 17 objectius definits per l’ONU per posar fi als grans problemes que afecten la població mundial.

La pau i la seguretat, el canvi climàtic, el desenvolupament sostenible, els drets humans, el desarmament, les emergències humanitàries o la igualtat de gènere són algunes de les qüestions que més preocupen a escala global.

Al món globalitzat d’avui, per posar fi a la pobresa i la gana ens cal impulsar l’educació, combatre les desigualtats i lluitar contra el canvi climàtic, per exemple. Per això els ODS s’han dividit en 17 àmbits temàtics relacionats entre si.

Aquests objectius s’emmarquen en l’Agenda 2030 de les Nacions Unides, la qual cosa significa que els ODS estaran vigents durant un període de 15 anys (2015-2030) per erradicar la pobresa, protegir el planeta i assegurar la prosperitat.

 

UNGA: una assemblea mundial

Els líders dels 193 països membres es reuneixen cada any en l’Assemblea General de Nacions Unides (UNGA, per les seves sigles en anglès).

Aquesta reunió serveix per tractar qüestions que afecten tots els països en l’actualitat, com la violència, el canvi climàtic o la desigualtat. La 73a edició de la UNGA s’ha celebrat aquests dies a Nova York, on es troba la seu principal de les Nacions Unides.

View this post on Instagram

Retrocedamos hasta el año 1952, cuando fue tomada esta foto de la Sala de la Asamblea General de las #NacionesUnidas en #NuevaYork, justo al finalizar su construcción. La próxima semana, los líderes mundiales se reunirán en esta emblemática sala para encontrar soluciones globales a los desafíos mundiales. Miles de líderes empresariales, periodistas, jóvenes y representantes de ONG, trabajarán conjuntamente para abordar cuestiones como el cambio climático, los derechos humanos, la protección de los refugiados o la igualdad de género. Estén atentos a las imágenes entre bastidores y a las historias de Instagram que llegarán en vivo desde la Asamblea General #UNGA 2018. 📷: ONU #ObjetivosMundiales #Acción Climática #AcuerdoDeParís #ConLosRefugiados # StandUp4HumanRights

A post shared by Naciones Unidas (@nacionesunidas) on

Un dels temes que s’han tractat en aquesta Assemblea General és el paper dels Estats Units en les polítiques mundials. Estats Units és un dels països més poderosos del món, per això la seva intervenció en assumptes econòmics o política exterior pot influir en altres països.

El president Donald Trump ha deixat clar que la seva prioritat és “Amèrica primer” i ha decidit retirar-se del pacte nuclear amb Iran i l’Acord de París sobre el canvi climàtic (dos acords aprovats per l’anterior president, Barack Obama).

En canvi, la resta de països han reafirmat el seu compromís amb la Carta de les Nacions Unides signada el 1945.

El Secretari General de l’ONU, António Guterres, i altres líders mundials han apostat per la cooperació i la solidaritat entre països, uns principis que formen part de l’organització des de la seva fundació.

Altres temes que s’han tractat durant l’Assemblea han estat la lluita global contra el canvi climàtic, la guerra a Síria, l’amenaça de les armes nuclears o la violència que afecta alguns països de l’Amèrica Central.

Informa’t de tot a Junior Report | Castellano | Català | English

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here