Pel·lícules per repassar la convulsa història la zona soviètica

Fotograma del cuirassat Potemkin.

El cinema ha reflectit les revolucions russes, la caiguda dels tsars o les contradiccions de l’era soviètica

Bielorússia està de plena actualitat per les polèmiques eleccions que van donar la victòria al seu controvertit president Aleksandr Lukaixenko. L’onada de protestes a causa de les acusacions de corrupció política ha posat el focus en aquesta antiga república soviètica, el passat està estretament lligat a Rússia i de la guerra freda.

Per saber més sobre Bielorússia, l’antiga Unió Soviètica o la Guerra Freda podem recórrer a moltes pel·lícules que al llarg de la història han reflectit el convuls passat històric d’aquesta regió.

 

V tumane [En la niebla] (2013)

Per saber més sobre la història de Bielorússia podem començar per aquesta pel·lícula premiada al festival de Cannes. El cineasta i documentalista Sergei Loznitsa s’ambienta el film durant l’ocupació nazi de Bielorússia, en plena Segona Guerra Mundial.

L’acció transcorre en l’any 1942, a la frontera occidental de la Unió Soviètica. La regió està sota l’ocupació alemanya.

Un home acusat injustament de col·laboracionisme i intentarà salvar la seva dignitat de manera desesperada, enfrontant-se a una tria moral impossible.

 

Brestskaya krepost [La fortaleza de Brest] (2010)

Una altra producció bielorussa interessant és La fortalesa de Brest, que narra la història del primer bastió soviètic que es va enfrontar a la invasió alemanya.

La pel·lícula mostra com els soldats soviètics, van defensar la fortalesa de Brest en un intent d’impedir l’avanç dels nazis.

 

El cuirassat Potemkin (1925)

Molt abans de formar-se la Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques (URSS), Rússia es trobava sota l’imperi dels tsars, fins que una sèrie de revolucions van acabar amb aquest sistema.

En aquest famós clàssic de cinema mut i de la història de cinema es reconstrueixen els fets que van tenir lloc el 1905 a Ucraïna, quan la tripulació del cuirassat Príncep Potemkin de Tàurida es va rebel·lar en contra del tracte vexatori i injust per part dels oficials.

Així comença un motí que donarà inici a la revolució de camperols i obrers de la Rússia dels tsars. Una de les seves escenes més famoses i imitades és la que té lloc en l’escala d’Odessa, ciutat d’Ucraïna.

 

Doctor Zhivago (1965)

Per saber més sobre la revolució russa i la caiguda dels tsars, podem veure un altre clàssic de cinema com Doctor Zhivago. Basada en la novel·la de Boris Pasternak, la seva acció transcorre durant la revolució bolxevic de 1917.

La guerra civil que segueix a la revolució manté a país profundament dividit. Enmig del conflicte, Zhivago lluita per sobreviure.

 

Nicolau i Alexandra (1971)

Aquesta pel·lícula és una reconstrucció de la vida de Nicolau II (1868-1918), l’últim tsar de la dinastia dels Romanov, i de la seva esposa Alexandra, durant els anys de corrupció, opressió i misèria que van desembocar en la Revolució bolxevic d’octubre de 1917.

 

Cremat pel Sol (1994)

Durant el govern d’Stalin, les llibertats i drets dels habitants de la Unió Soviètica es van veure amenaçats i atacats. Aquesta pel·lícula de Nikita Mikhàlkov reflecteix el que van representar les purgues estalinistes per a moltes persones.

El film té com a protagonista un condecorat i reverenciat heroi de la guerra civil soviètica que viu amb la seva família en una tranquil·la datxa, una casa de camp russa.

Tot d’una rep la visita inesperada d’un home a qui no veia des de feia anys, i que ara reapareix per demanar-li un favor que desencadenarà la resta de la història.

 

Nits de sol (1985)

El prestigiós ballarí rus Mikhaïl Barýshnikov és el protagonista d’aquesta pel·lícula que mostra la realitat de moltes persones que van decidir fugir de la Unió Soviètica.

La pel·lícula comença quan l’avió en què viatja un ballarí mundialment famós, Nikolai “Kolya” Rodchenko, ha de realitzar un aterratge d’emergència en sòl soviètic.

Això li provocarà una gran inquietud perquè anys abans, quan era la gran estrella del ballet rus i una icona de la propaganda comunista, Kolya va desertar i es va instal·lar als Estats Units. Ara, contra la seva voluntat, torna a un país el govern li considera un traïdor.

Junior Report dissenya unitats didàctiques per llegir i treballar l’actualitat a l’aula. També ofereix recursos d’educació mediàtica per fomentar la lectura crítica dels mitjans de comunicació. Consulta la nostra pàgina web!

COMPARTIR
Article anteriorLa llibertat d’informació a Bielorússia, en risc
Article següentQuins països formaven part de l’URSS?
Periodista 'freelance'. És redactora de Junior Report i col·labora amb altres mitjans com La Vanguardia Digital i Público. En paral·lel fa classes d’història del cinema i col·labora en l'organització de festivals com el Som Cinema de Lleida o el Mercat del Film de Mataró.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here